PRIRODNI LIJEK KOJI RASTE U VAŠEM DVORIŠTU – TUŠT


Tušt, grančica sa djelom korijena

Tušt ( Portulaca oleracea), je niska, polegla po zemlji razgranata biljka. Mnogi je smatraju za korov iako je još od od davnina poznata kao jestiva, čak ljekovita biljka. Koristila se još u vrijeme starih Grka i Rimljana za ishranu.
Sama biljka liči na biljke iz roda sukulenta jer ima sočne, elipsaste debele listove, zadebljale grane crvenkaste boje i zvjezdaste, žute, sitne cvjetiće u pazusima listova. U ishrani se koristi cijeli nadzemni dio biljke.
Rasprostranjena je širom svijeta pa se može naći u sjevernim dijelovima Amerike i Afrike, u Maloj Aziji, Maleziji, Indiji i Kini, odakle i vodi porijeklo, Australiji, ali ne i na Tasmanijskom ostrvu, na Srednjem Istoku, kao i Meksiku i širom Evrope. Uspijeva samo do 800 m. nadmorske visine.
Koristi se u ljudskoj ishrani nadzemni, mladi, sočni dio biljke koji se kod raznih naroda različito i sprema.
U Portugalu je koriste za spremanje juhe, Turci je koriste za spremanje salata i nadjeva za pitu, Grci je prže i miješaju sa peršinom, češnjakom, origanom, maslinovim uljem i neizbježnim feta sirom za spravljanje ukusne salate, dok je, već spomenuti Jermeni, spremaju kao svježu salatu sa ili bez češnjaka uz obavezni vinski ocat, ali je i konzerviraju tj. ostavljaju u staklenkama kao zimnicu.

Salata od tušta
Englezi i Nijemci je također koriste za pripremu svježe salate, ali i kao varivo umjesto špinata. Tušt u sebi sadrži vitamine, A, C i B, kao i minerale kalcij, magnezij, kalij i željezo.

Ono što je od velike važnosti je da tušt više od drugog povrća sadrži u sebi jednu od veoma važnih omega 3 masnih kiselina, EPA omega 3 masnu kiselinu ( eikozapentaenoinsku kiselinu), koje inače ima samo u algama, plavoj morskoj ribi i u sjemenu lana. Također sadrži i biljne pigmente, koju sadrži crvena boja stabljike tušta, (koje ima i u cikli npr.), a koji se smatraju za veoma dobre antioksidanse.
Zbog toga se smatra da pomaže kod ateroskleroze kao i za smanjenje povišenog nivoa kolesterola u krvi. Tušt sadrži i oksalate kojih ima u zelenom lisnatom povrću ( špinat, kelj, blitva). Veća upotreba se ne preporučuje u trudnoći kao i kod osoba sa lošom probavom.
Kada se koristi u svježem obliku, u vidu salate, maksimalna ljekovita količina je točno koliko se uhvati prstima jedne šake.
U narodnoj medicini se koristi kao sredstvo čiji sok blagotvorno djeluje kod ugriza insekata, naročito osa ili pčela, čak i kod ugriza zmija. Koristi se i kod proljeva i hemoroida.
Jermeni smatraju da čisti krv. Postoje i iskustva, ponegdje i dokazana, da liječi upalu sluznice usta, da je dobar diuretik, da pomaže kod gastritisa i kod gorušice.
Salata od tušta se sprema veoma jednostavno uz korištenje isključivo vinskog octa i poželjno je, maslinovog ulja, sa veoma malo ili nimalo soli.
Za zimsku upotrebu ostavljaju se svježe očišćene i oprane stabljike posložene u čistu staklenku nalivene rastvorom koji se sastoji od svježe, po okusu nešto kiselije i slanije vode, sa dodatkom sjeckanog češnjaka.
Tušt je samonikla jestiva biljka koje ima od travnja do listopada i u prirodi je možete naći na siromašnom i osunčanom mjestu.

Recept za salatu od tušta:

Naberite dosta mladih izdanaka tušta. Operite tušt u cjedilu, kratko prokuhajte u slanoj vodi i izvadite ga u zdjelu. Dodajte nasjeckani češnjak i zalijte maslinovim uljem, posolite i popaprite malo. Dobro promiješajte i jedite ga kao salatu ili prilog.

Uvrštavajući ovu biljku u ishranu (mi savjetujemo kao svježu salatu) koristite ono što nam priroda nesebično i potpuno besplatno daruje, a što je ne rijetko od izuzetne važnosti za naše zdravlje. Nažalost, obično ovakve dragocjene i besplatne stvari i ne primjećujemo.

 


23. siječnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za PRIRODNI LIJEK KOJI RASTE U VAŠEM DVORIŠTU – TUŠT