PRIRODNI LIJEK ZA MNOGE PROBLEME – KLEKA


substitute-juniper-berries_5628db0bdd988289

Opis biljke

Kleka je zimzelen je grm visine od 0,5 do 7 m, s vrlo uskim, zašiljenim, bodljikavim listićima, vrlo otporan, gusto i nepravilno razgranat dvodoman grm. Zeleni plodovi su joj jajastog oblika, a zreli su okrugli i tamnocrno-ljubicasti imaju smolast i aromatican miris i gorkosladak okus. Čitava biljka je ljekovita, ali se najcesce koriste plodovi. Ljekoviti su samo potpuno zreli plodovi, ljubicaste boje, dvogodisnji, dok jednogodisnji, zeleni, nisu ljekoviti, te ih ne treba koristiti. Beru se od kraja leta do pocetka zime, a suše na provjetrenom mjestu. Iglice i mlade grane beru se od travnja do kraja lipnja, usitne i suše na isti nacin kao i plodovi. Cvijetovi su sitni i nalaze se u pazuhu listova, odvojeni na pojedinim biljkama (dvodomost). Plod je jajasta bobica, u prvoj godini je zelena, a tek u drugoj sazri, kada je crno-smeda i okrugla, s plavim pepeljkom. Moguć je i trogodišnji period od cvjetanja do sazrijevanja. U narodu se koristi kao lijek.

Stanište

Kleka uspijeva na kamenitim i kraškim terenima od primorskih do planinskih i brdskih područja. Kod nas se najviše nalazi po brdskim i planinskim suhim krčevinama, pašnjacima, zapuštenim i neobradenim zemljištima .

Ljekoviti dio biljke

Čitava biljka je ljekovita. Najviše se skupljaju plodovi. Beru se u jesen i zimu. Plodovi kleke beru se od druge polovice ljeta i početkom jeseni, što ovisi o nadmorskoj visini na kojoj se nalazi. Branje je veoma sporo ako se bere rukom, zato se preporucuje da se pod drvo prostre odgovarajuca prostirka i klekinje pažljivo motkom stresu. Suše se kao žito na tavanu, uz cešce prevrtanje drvenom lopatom, ili u hladu na provjetrenom mjestu, razastrte u tankom sloju. Poslije sušenja treba odstraniti svu nečistocu (iglice, grančice i sl.) i zelene plodove. Čuva se na suhom, čistom i provjetrenom mjestu..

Ljekovito djelovanje

Ljekovitost kleke je odavno poznata, a njena svojstva se koriste protiv zastoja mokraće, za denzifekciju mokraćnih organa, poboljšanje probave, iskašljavanje, protiv bolesti želuca, bubrega… Kleka se mnogo više upotrebljava u narodnoj nego u školskoj medicini. Inače, klekinje su kod nas i u drugim balkanskim zemljama jedan od najpoznatijih i najviše upotrebijavanih narodnih i domaćih lijekova, isto tako važan i omiljen kao što su stolisnik, kantarion, pelin i kičica, ljekovite biljke bez kojih se naše kuće ne mogu zamisliti. U narodu se upotrebljava za liječenje mnogih bolesti, za vanjsku i unutrašnju upotrebu: kao diuretik, protiv kašlja, vodene bolesti, gonoreje, astme, za želudac, znojenje i sl., a izvana u obliku špiritusa (Spiritus Juniperi) ili u jakoj rakiji za obloge i trljanje protiv reumatizma i slicnih bolesti. Klekovača je nadaleko poznata veoma aromaticna rakija. Upotrebljavaju je i kao domaci lijek i dezinfekcijsko sredstvo. U malim dozama eterično ulje kleke, pored ostalog, olakšava iskašljavanje. Klekinje ulaze u diuretičke čajeve (Species diureticae). Od klekinja se izrađuje sok, Succus Juniperi inspissatus (Roob Juniperi). Klekinje, a još cešce eterično ulje služi za inhalaciju prilikom oboljenja organa za disanje i kao sredstvo za draženje kože. Kleka ima baktericidno djelovanje, te se koristi u liječenju infektivnih bolesti pluća. Regulira rad bubrega i pospješuje izmokravanje. Eterično ulje prodire duboko u kožu, pa se koristi u liječenju reumatskih oboljenja, narocito na zglobovima. Regulira rad organa za probavu, koristi se u liječenju zapaljenskih procesa želuca i crijeva. Uvarak od iglica i mladih grana otklanja otok nogu i poboljšava cirkulaciju. Kleku treba koristiti pazljivo, jer pretjerana upotreba moze dovesti do ostećenja bubrega…

Protiv crijevnih grčeva

Dobro izmiješati jednake dijelove kleke, pelina, stolisnika i cvijeta kamilice, pa 2-3 žličice te mješavine odvojiti, preliti s 2-3 šalice ključale vode, ostaviti poklopljeno 5-10 minuta, a zatim procjediti i piti nezaslađeno.

Protiv glavobolje
Dobro zdrobiti plodove kleke i priviti na čelo.

Protiv bolesti jetre, želuca, vodene bolesti, za jacanje nerava
a) Ujutro, na 1 do 2 sata prije doručka, sažvakati i pojesti 3-5 plodova kleke.
b) Spremiti čaj preljevanjem šake zdrobljenih plodova kleke 1 litrom kljucale vode. Piti 5 do 6 šalica dnevno.

Za jačanje apetita i bolje probavljanje hrane
Spremiti kompot od plodova kleke uz dodatak agave ili javorovog sirupa, pa plodove pojesti, a tekućinu popiti. To činiti dok se apetit ne popravi.

Protiv šecerne bolesti
a) Koristiti sok od kleke (razrijeđen) ili nezaslađen čaj spremljen od plodova kleke
b) Dobro promiješati po 10 g plodova kleke, virka (gospin plašt), lanenog sjemena, ždraljevine i lista borovnice pa 3 žlice te smijese preliti sa 0,5 l hladne vode, ostaviti da prenoći i sutradan zagrijati i kuhati 5 minuta (pošto voda proključa), prohladiti, procijediti i piti prije svakog obroka po 1 čašu (nezaslađeno).

Tinktura od kleke

Tinktura se radi tako što se 150 (ili više) grama bobica kleke izblenda u trajanju od 20 sekundi sa čistim 40% alkoholom ili votkom (1L). Potom se smjesa sipa u čistu staklenku i zatvori poklopcem od metala (da nije aluminijski ili plastični). Tegla se drži na tamnom mjestu i mućka 2-3 puta dnevno, ukupno 14 dana. Nakon toga sadržaj procijediti kroz gazu, sipati u staklenku i dobro zatvoriti. Napomena: 3-4 kapi kvalitetne tinkture imaju jače djelovanje od cijele šalice čaja od kleke.

Izvor


30. travnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za PRIRODNI LIJEK ZA MNOGE PROBLEME – KLEKA