PRIRODNI OSVJEŽIVAČI ZRAKA


osveživać

 

Umjesto agresivnih umjetnih osvježivača zraka koji mogu sadržavati i opasne kemikalije poput ftalata ili isparljivih organskih jedinica (uključujući formaldehid), pokušajte osvježiti i pročistiti zrak u vašem stanu na prirodan način.

 

Soda bikarbona, koju vjerojatno koristite za neutraliziranje mirisa u frižideru, može neutralizirati neugodne mirise i u stanu. Sipajte malu količinu sode bikarbone u kantu za smeće ili ispod umivaonika u kupatilu kako bi „na licu mjesta“ skupljala neugodne mirise, ili mješavinom jedne šalice vode i nekoliko žličica sode bikarbone isprskajte prostorije u stanu.

 

Ocat: u manju posudicu sipajte ocat i ostavite je nekoliko sati da skuplja neugodne mirise, ili pomješajte ocat i vodu i ovom mješavinom očistite kupatilo (posebno odvode) i toalet.

 

Napravite svoj potpuri: osušite cvijeće, bilje, listove i napravite svoju mirisnu kombinaciju. Pomješajte ih sa nekoliko kapi omiljenog esencijalnog ulja, dodajte i začine i postavite gdje god želite u stanu.

 

Napunite četvrtinu neke dekorativne posude (lijepu staru bocu ili usku vazu – što je otvor manji, ulje će duže isparavati) mješavinom baznog ulja (bademovo ili šafranike) i esencijalnog ulja (nana, eukaliptus, na primjer) u razmeri 70:30.

 

U staklenu bocu nakapajte nekoliko kapi boje za kolače i oko 20 kapi omiljenog esencijalnog ulja. Zagrijte jednu šalicu vode i 4 pakiranja želatine. Kada se želatina rastopi, pomiješajte ga sa šalicom hladne vode i žlicom soli (sol sprječava da se želatina stegne), pa ovu masu sipajte u boci sa esencijalnim uljem i bojom. Sve dobro izmješajte. Na ovaj način dobit ćete osvježivač zraka u obliku gela.

 

Nekoliko kapi omiljenog esencijalnog ulja nakapajte u šalicu vode. Sipajte ovu mješavinu u bočicu sa raspršivačem i povremeno isprskajte prostorije u stanu.

 

Na komadić pamučne vate nakapajte nekoliko kapi esencijalnog ulja po želji. Držite ove mirisne loptice u ormaru ili u nekoj prozirnoj dubljoj posudi odakle će se miris širiti po cijeloj sobi.

 

Kuhajte mješavinu začina u pola šalice vode, pola sata pred dolazak gostiju, kako biste ih „začarali“ čim uđu i stvorili dobru atmosferu. Probajte mješavinu cimeta, klinčić, pimenta ili kore limuna i naranče.
U valjak na koji je namotan toalet papir nakapajte nekoliko kapi omiljenog esencijalnog ulja kako biste osvježili zrak u toaletu.


31. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za PRIRODNI OSVJEŽIVAČI ZRAKA