PRIRODNIM PUTEM PROTIV OPADANJA KOSE


 

Svakodnevno ispadanje kose je normalna pojava i ne vodi prema ćelavosti. Normalni ciklus života kose traje dvije do tri godine, a svaka vlas raste oko jedan centimetar mjesečno. Tijekom ovog ciklusa stare vlasi opadaju kako bi nove mogle rasti. Međutim ako gubite više starih vlasi nego što dobijate novih, željeti ćete preduzeti  nešto kako bi to spriječili. Nudimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako sačuvati i poboljšati zdravlje vaše kose.

 

1. Izbacite alkohol

Alkoholna pića utječu na gubitak kose tako što usporavaju rast vlasi. Želite li da vaša kosa vrati stari sjaj i punoću, izbacite alkohol iz vašeg života.

 

2. Prestanite pušiti

Povrh brojnih drugih štetnih posljedica, pušenje smanjuje protok krvi u vlasište, što uzrokuje smanjenje rasta kose. Također, otrovni sastojci duhanskog dima potkopavaju zdravlje ćelija. Ako želite imati lijepu kosu, recite ne cigaretama.

 

3. Izgradite snažnu kosu uz pomoć proteina

Budući da je kosa satkana od bjelančevina, njihov nedostatak može dovesti do opadanja. Uvrstite u ishhranu biljne bjelančevine. Jedite mnogo integralne riže, mahunarki, kukuruza, pšenice, raži i ječma.

 

4. Pomognite kosi vitaminom C

Vitamin C je jedan od uvjeta zdravog vlasišta. Agrumi, u koje spadaju naranče i limun, posebno su bogati vitaminom C, kao i zelena paprika.

 

5. Zaštitite kosu od stresa

Vitamini B kompleksa nužni su za rast kose jer poboljšavaju cirkulaciju vlasišta i ublažavaju stresnu reakciju organizma. Veoma je bitno da se opskrbite sa potpunim kompleksom B vitamina, uključujući biotin i folacin, jer hranjive materije ovog vitamina najbolje djeluju kada se uzimaju zajedno.

 

6. Nahranite vašu kosu vitaminom E

Vitamin E je još jedan nutrijent potreban za rast kose jer potiče cirkulaciju u vlasištu. Uzimajte ga kroz hranu ili ga nanosite direktno na vlasište. Bogati izvor vitamina E su biljna ulja, sjemenke, bademi i kikiriki.

 

7. Dodajte vitamin A za sjaj

Vitamin A vraća kosi sjaj i vitalnost. Ovaj vitamin djeluje na sintezu masnoća u folikulama i tako ubrzava rast vlasi. Kelj, tikvice i mrkva su namirnice  koje obiluju ovim vitaminom.

 

8. Ubrzajte rast kose

Željezo potiče cirkulaciju u vlasištu i tako ubrzava rast kose. Uvrstite u ishranu bademe, marelice, grožđice i špinat koji su bogati izvori željeza..

 

9. Pijte mnogo vode

Voda čini četvrtinu svake vlasi. Savjetujemo vam da pijete najmanje osam čaša vode dnevno. Najbolja je izvorska ili pročišćena voda. Također kupovna flaširana voda je mnogo bolji i zdraviji izbor od vode iz špine. U spomenutu količinu uračunajte i čaj i sokove. Preporučujemo nezaslađene sokove od svježe cjeđenog voća.

 

10. Pripazite na hormonalni balans

Žene u menopauzi proizvode manje ženskih hormona, što usporava obnovu kose. Namirnice poput soje i divljeg jama (dioscorea villosa) sadrže prirodan estrogen i često se koriste u prirodnim proizvodima za žene u menopauzi.


30. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za PRIRODNIM PUTEM PROTIV OPADANJA KOSE