PRVA POMOĆ KOD GLAVOBOLJA


 

Svi imamo problema sa glavoboljama, a mnogi odmah posežu za tabletama da ih se riješe. Prije nego što to napravite, probajte nekoliko prirodnih načina.

 

Tenzijske glavobolje su najčešća vrsta. Do njih dolazi kada se mišići skalpa, lica ili vrata stegnu (zgrče) i pritisnu živce. Ovu vrstu glavobolje karakteriira stalna bol koja počinje od čela, ili od potiljka, i može da se proširi na cijelu glavu. Mogući uzroci su stres, loše držanje tijela (posebno leđa i vrata) i hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi).

 

Druga vrsta glavobolje su migrene. To su vaskularne glavobolje (povezane sa dinamikom širenja i skupljanja krvnih žila) koje karakterizira pulsirajuća i oštra bol u glavi. Osobe koje pate od migrene ponekad imaju simptome kao što su žmarci po tijelu, osjećaj utrnulosti u raznim dijelovima tijela, zamućen vid, svijetle točke pred očima, uznemirene su, umorne, ili ne mogu misliti. Migrene su češće kod žena.

 

Za trenutno olakšanje

 

Led. Kod akutnih napada, on donosi trenutno olakšanje, ublažujući pritisak nabubrelih krvnih žila na živce, blokirauju prenošenje bola u mozgu i smanjujući brzinu metabolizma, što smanjuje i kontrakcije mišića. Možete uzeti kocke leda iz frižidera, umotate ih u tanak papirni ubrus i stavite na bolno mijesto. Postoje i plastične vrećice koje se napune vodom i tako zalede u frižideru, koje uvijek možete imati pri ruci. Držite led na bolnom mjestu neko vrijeme, pa sklonite, pa malo kasnije stavite opet. Ovu proceduru ne treba primjenjivati duže od 20 minuta u jednom tretmanu.

 

Esencijalno ulje nane. Utrljajte malo ovog ulja na sljepočnice. Njegov efekt možete poboljšati ako ga pomiješate sa esencijalnim uljima lavande, eukaliptusa i ruzmarina.

 

Pritisak na točku između palca i kažiprsta.  Napipajte da li postoji bolno mjesto na mesnatom dijelu između palca i kažiprsta, pa onda stisnite baš to mjesto palcem i kažiprstom druge ruke. Vjerojatno ćete osjetiti žiganje. Ali, trudnice ne trebaju stiskati tu točku.

 

Ishrana i način života za trajno poboljšanje

 

Hranite se zdravo – prirodnom hranom koja obavezno uključuje svježe  povrće, voće, integralne žitarice, orašaste plodove i sjemenke.

 

Pijte minimum 8 čaša vode dnevno. U tu količinu se ne računaju gazirani napici, kava i alkohol, koji se nikako ne preporučuju. O njihovoj štetnosti smo već dovoljno puta govorili.

 

Uvedite obaveznu fizičku aktivnost svakog dana – šetnja, džoging, bicikl, sport…
Svakodnevno posvetite barem 10-15 minuta vježbanju.

 

Izbjegavajte šećer (osim onaj iz voća), alkohol i kofein.

 

Testirajte se na alergije – one mogu provocirati glavobolju.

 

Posebno se čuvajte mononatrij-glutaminata, jer on može izazvati glavovolje kod osjetljivih osoba, a posebno kod onih sklonih migrenama. Američki doktor dr Džerard Gilori tvrdi sljedeće: “Čak 80 posto mojih pacijenata mogli su izbjeći migrene kad su izbacili mononatrij-glutaminat iz ishrane”. Posebno je čest u kineskoj kuhinji (tu se koristi rutinski), industrijskim mješavinama začina i sl. Pročitajte deklaraciju. Na nekim deklaracijama se ne spominje mononatrij-glutaminat, već “hidrolizirani protein”, “kvaščev ekstrakt”, “maltodekstrini”, “autoliziran kvasac” – to je ista stvar. Najbolji način da izbjegnete ovaj sastojak je da ne koristite industrijski prerađenu, pakiranu hranu, već sami radite obroke od svježih sastojaka.

 

Izbjegavajte aspartam, on je također potencijalni okidač migrena.

 

Migrene mogu biti povezane sa hipotiroidizmom (smanjenom funkcijom štitne žlijezde), pa treba I to provjeriti.

 

Tretman kod kiropraktičara također može pomoći da se ublaže neke kronične tenzijske glavobolje.

 

Izvori:
Murray, Michael T., ND. Encyclopedia of Nutritional Supplements: The Essential Guide for Improving Your Health Naturally. New York, NY: Three Rivers Press, 1996. Print.
Gottlieb, Bill. Alternative Cures: The Most Effective Natural Home Remedies for 160 Health Problems. Rodale, 2000. Print.
Duke, James A., PhD. The Green Pharmacy. New York, NY: Rodale, 1997. Print.


18. srpnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za PRVA POMOĆ KOD GLAVOBOLJA