RAZLOZI ZA DJEČIJU ISHRANU BEZ ŠEĆERA


Mislite li da nema ništa loše u tome da vaše dijete kod kuće ili u školi pojede čokoladicu i popije gazirano piće? Dobro promislite o tome – jer šećer je i u najmanjim količinama opasan za zdravlje samim tim i naše djece. Alarmantan je podatak da djeca u organizam unesu najmanje 6 čajnih žličica šećera dnevno, dok u Americi konzumiraju i tri puta veću količinu!

 

Pitate se kako je to moguće?

Razlog se krije u tome što se rafinirani šećer, osim u slatkišima, nalazi i u brojnim drugim prehrambenim proizvodima. Čak i u onima koji se reklamiraju kao zdravi.

 

Šećer je velika opasnost za zdravlje dece

Šećer je štetan za sve starosne grupe, a naučnici smatraju da uzrokuje mnoge bolesti, uključujući i one najteže poput raka. Posebno je štetan za djecu koja su u razvoju i čije se prehrambene navike tek formiraju. Zato, da biste zaštitili zdravlje vaše djece, izbacite rafinirani šećer iz njihove ishrane.

 

1. Šećer stvara ovisnost

Ako vaše dijete danas pojede čokoladicu, sutra će tražiti dvije, tri… Zašto? Naime, istraživanja su pokazala da šećer izaziva ovisnost. Stoga je za vaše dijete najbolja opcija da konzumira samo zdrave prirodne zamjene za šećer, poput meda ili javorovog sirupa, agave sirupa…

 

2. Šećer je uzrok mnogih bolesti

Najnovija istraživanja potvrđuju da konzumacija šećera može dovesti do pojave mnogih bolesti – od bolesti srca i krvnih žila, do dijabetesa i raka. Šećer može ugroziti i mentalne sposobnosti vašeg djeteta. Unos šećera dovodi se u vezu i s hiperaktivnošću te s poremećajem pažnje kod djece.

Povećanom konzumacijom šećera dijete u svoj organizam unosi i višak kalorija. Te kalorije se ne mogu potrošiti pa se višak skladišti kao masnoća. To vodi do pretilosti, koju djeca često “prenose” u zrele godine i u starost.

 

3. Šećer hrani bakterije koje uzrokuju karijes

Još prije sto godina stomatolog Weston A. Price bio je šokiran zbog naglog porasta broja malih pacijenata koji su dolazili sa sve težim oblikom karijesa. To ga je potaknulo da počne putovati po svijetu kako bi istražio vezu između ishrane i oralnog zdravlja.

 

Nakon susreta s plemenskim zajednicama, u čijoj ishrani nema rafiniranog šećera, shvatio je da tamošnja djeca i odrasli gotovo uopće nemaju karijes. Čak ni oni koji nikada ne peru zube. Brojna su istraživanja potvrdila tijesnu vezu između lošeg zdravlja zuba i konzumacije šećera. Danas je poznato da karijes izazivaju bakterije u usnoj šupljini koje se hrane upravo – šećerom.

 

Osim rafiniranog šećera, u brojnim komercijalnim proizvodima krije se opasni visoko fruktozni kukuruzni sirup, kao i glukozno-fruktozni sirup (HFCS).

 

Kako izbjeći šećer u ishrani djeteta

 

Visoko na listi opasne hrane su:

  • kupovni keksi
  • kolači
  • slatkiši
  • gotovi umaci za tjesteninu
  • gazirana pića i voćni sokovi
  • kupovni musli

 

Stoga ih potpuno izbacite s jelovnika.

 

Umjesto komercijalnih pahuljica djeci za doručak možete servirati neko sezonsko voće ili zobenu kašu s bobičastim voćem. Ako kupujete gotove pahuljice, čak i one na kojima piše da su zdrave i da sadrže obilje vlakana, svakako provjerite na pakiranju sadrže li šećer.

 

Slastkiše, biskvite, peciva i uopćeno sve  slatkiše možete zamijeniti neslanim orašastim voćem, sušenim voćem, štapićima od voća i povrća, kolačićima od riže ili zobi, uz dodatak male količine maslaca od kikirikija i na ploške narezane banane. Ako za djecu pripremate kekse ili kolačiće kod kuće, rafinirani šećer zamijenite nekom zdravom alternativom, poput meda, javorovog ili agavinog sirupa.

 

Gazirana pića možete zamijeniti običnom  vodom, limunadom ili svježe iscijeđenim sokom od naranče ili cijeđenim sokom od bilo kog drugog voća…

 

Uključite decu u pripremu ukusnih obroka i poslastica bez šećera – sigurno će im se svidjeti, a ono što sami pripreme sa većim će užitkom pojesti. Potaknite vašu djecu da jedu više voća i povrća i puno zrnastih proizvoda tako što ćete im hranu izrezati na štapiće ili je poslužiti u obliku zanimljivih figurica.

 

Čokolade sa šećerom zamijenite zdravim čokoladicama sa stevijom i maltitolom.

 

I ne zaboravite da je fizička aktivnost također jako važna za pravilan rast i razvoj djece.


12. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za RAZLOZI ZA DJEČIJU ISHRANU BEZ ŠEĆERA