RAZUMIJEVANJE DOBROG NAČINA ISHRANE


ishrana1

 

Zamislite da ste upravo kupili automobil svojih snova. Da li biste pomislili da koristite najgore moguće gorivo, da zanemarite činjenicu da je potrebno da mijenjete ulje, ili da potpuno odbacite sve predložene načine održavanja od strane proizvođača? Sigurno da ne biste! Ako ste upravo platili više od 15 000 eura za luksuzan automobil, biti ćete izuzetno savjesni u vezi sa održavanjem vozila u dobrom stanju.

 

Ljudsko tijelo je još ljepše, složenije i finije usklađeno od bilo kojeg automobila na svijetu. Naše tijelo je čudo beskrajne stvaralačke inteligencije. Pomislite na čudesnost jedne ćelije, složenost mozga i srca, božansko čudo rođenja. Zadivljeni stojimo pred pažljivo osmišljenim i umjetničkim nacrtom ljudskog tijela. Brižni Dizajner nas je osmislio tako da je našem tijelu, poput luksuznog automobila, potrebno najbolje moguće gorivo da bi pokrenulo život, a to gorivo uzimamo iz hrane koju unosimo. Bez prvoklasnog goriva u luksuznom automobilu ne možemo prijeći mnogo kilometara, motor gubi snagu i ne radi kako treba. Bez odgovarajućeg načina ishrane, ni naše tijelo ne može pravilno funkcionirati.

 

Uravnotežena ishrana sastavljena od najboljih namirnica opskrbiti će osnovne hranljive sastojke potrebne za rast, održavanje zdravlja i stvaranje energije. Kada unosimo nekvalitetnu hranu niske hranljive vrijednosti, organizam trpi. Ako prekomjerno unosimo visoko rafiniranu hranu, lako se može dogoditi da postanemo pretili i da ne unosimo dovoljno životno važnih hranljivih sastojaka.

 

Staranje o svom tijelu je naša obaveza i dužnost.

Međutim, događa se da zbog nemarnosti naše zdravlje bude prepušteno slučaju. Loše navike u ishrani postaju uzrok mnogih prijevremenih bolesti pa čak i smrti. Ne trebamo biti u zabludi: Važno je šta jedemo.

 

Razumijevanje dobrog načina ishrane

Mi svoje tijelo opskrbljujemo gorivom iz hrane koju jedemo. Ona nam opskrbljuje potrebne hranljive sastojke za zdrav i stvaralački život. Probavljanje je složeni proces rastavljanja hrane na pojedinačne elemente od kojih se sastoji, da bi je tijelo moglo primiti i upotrijebiti za održavanje života. Taj proces započinje u ustima, nastavlja se u želudcu, zatim u tankom i na kraju u debelom crijevu.

 

Hranljive sastojke potrebne našem tijelu možemo prikazati u sljedećim važnim kategorijama:

 

Ugljikohidrati: U ishrani koja se sastoji od „prvorazrednog goriva“, najveći dio ugljikohidrata treba poticati iz bogatih nerafiniranih izvora, kao što su cijelo zrno žitarica, mahunarke, voće i povrće.

 

Bjelančevine: Svaka ćelija u tijelu sadrži bjelančevine. One su potrebne za obnavljanje tkiva i rast. Skoro svaka vrsta hrane sadrži određenu količinu bjelančevina. Mahunarke (grah) sadrže odlične bjelančevine.

 

Masti: One predstavljaju koncentrirane izvore energije. Često u svojoj ishrani koristimo previše masti zato što volimo okus koji daje hrani. Mnogi ljudi bi radije jeli prženi pomfrit nego kuhani ili pečeni krumpir. Orašasti plodovi u umjerenim količinama opskrbljuju masti odlične kvalitete. Tijelu su potrebne takve masti da bi vitamini topljivi u mastima mogli biti apsorbirani.

 

Vitamini: Oni su osnovni organski sastavni dio ishrane, i za normalan rast i aktivnost potrebni su u malim količinama. Većina se nalazi u različitim namirnicama. Neki su topljivi u mastima, neki u vodi. Kada ih nemamo u dovoljnoj količini, nastupaju negativne pojave.

 

Minerali: Ovi neorganski elementi važni su za ljudsko zdravlje i lako se dobijaju iz hrane biljnog porjekla. Nedovoljan unos minerala može prouzrokovati negativne pojave.

 

Antioksidanti i fitokemikalije: Naučnici sada prepoznaju na stotine ovih supstanci, koje štite tijelo od bolesti i posljedica starosti. Prvenstveno se nalaze u cijelom zrnu žitarica, voću, povrću i orašastim plodovima.

 

Sve ove grupe hrane su vam potrebne da biste uživali u dobrom zdravlju. Tajna leži u njihovom kombiniranju.


26. ožujka 2018 by Dina
Komentari isključeni za RAZUMIJEVANJE DOBROG NAČINA ISHRANE