ROGAČ JE SUPER HRANA, POSLASTICA I LIJEK


rogač

 

Rogač je zimzeleno mediteransko stablo latinskog imena Ceratonia siliqua koje nam daje smeđe jestive mahunane. Mahune u sebi sadrže sjemenke koje uvijek imaju istu masu od točno 0,18 grama. U antičko doba sjemenke rogača služile su za merenje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je u upotrebi i danas – karat. U upotrebi je punih 4000 godina. Egipćani su ga koristili kao lijek, Grci i Rimljani kao prirodni desert. Rogač je super hrana, poslastica i lijek…

 

Neka saznanja postoje da je rogač upotrebljavan još prije 4000 godina. Rogač se u prošlosti koristio i kao prirodni zaslađivač. Mnogi se sjećaju rogača iz djetinjstva. Možda zato što je ranije više bio u upotrebi, a možda i zato što djeca vole rogač, jer je sladak i ukusan. Po boji i okusu najviše ga uspoređuju sa čokoladom, kakaom i kavom, pa se  koristi kao zdrava zamjena za iste. Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vrijedan, on bi vam, zbog svojih ljekovitih mogućnosti mogao biti – neprocjenjiv. Rogač je bogat kalcijem, kalijem i bakrom kao i riboflavonom. U manjim količinama sadrži E i vitamine B grupe, željezo, magnezij, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja djeluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Rogač nam pomaže u jačanju imuniteta i sprječavanju alergija, kao i u prevenciji dječje paralize. Zbog visokog postotka fosfora i kalcija rogač potiče zdravlje zuba i kostiju i smanjuje rizik od pojave osteoporoze.

 

Djeca koja koriste rogač u ishrani rijeđe oboljevaju od problema sa probavom. To je potvrđeno i studijom u kojoj su odojčad bila liječena od proljeva rogačem i konvencionalnim lijekovima. Grupa odojčadi koja je liječena rogačem počela se oporavljati za 2 dana, dok se grupa na konvencionalnim lijekovima oporavljala dvostruko duže. Prvoj grupi se također brže normalizirala tjelesna temperatura i težina. Zbog svog vrijednog sastava i ljekovitog djelovanja rogač je pogodan za ishranu odojčadi starijih od 6 mjeseci. Sušeni rogač je i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje – kada im rastu zubići.

 

U istraživanjima je pokazao da sprječava rak materice, a preporučuje se i za prevenciju raka pluća. Rogač obiluje taninima koji inhibiraju rast bakterija i štiti od određenih toksina i slobodnih radikala. Rogač je bogat polifenolima koji imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Zbog specifične biološke aktivnosti, oni štite srce i krvne žile. Konzumacija hrane bogate složenim ugljikohidratima poput rogača značajno pomaže kod reduciranja kolesterola i šećera u krvi. U jednom istraživanju, grupa ispitanika koja je konzumirala svakodnevno rogač smanjila je vrijednosti kolesterola za oko 20 %.

 

Ljekovite osobine rogača

  • sprječava tegobe kod probave
  • smanjuje loš kolesterol i šećer u krvi
  • potiče iskašljavanje i pomaže kod astme
  • osnažuje imunitet
  • djeluje protiv alergija
  • štiti zdravlje srca i krvnih žila
  • jača kosti

27. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za ROGAČ JE SUPER HRANA, POSLASTICA I LIJEK