SAMOODRICANJE U BORBI SA STRESOM


STRES11

 

Svi smo se barem nekad u životu našli u prilici kad nam je trebalo malo samoodricanja, bilo da se radilo o gubitku težine, zaštiti srca, prihvaćanju neke odgovornosti ili hranjenja našeg uma vrijednim mislima. Ma kako ovi trenuci samoodricanja bili mučni, oni nam zapravo pomažu da se kasnije razračunamo sa stresom.

 

U koledžu sam imao cimera koji je jeo pšenična zrna sa vodom i ništa više za doručak. Postali smo bliski prijatelji i jednog jutra sam ga pozvao da samnom pođe na doručak (o mom trošku) u kafeteriju, jer sam mislio da je kratak sa novcem. On je na to odgovorio: “Ne, imam novca, ali se bojim da ću jedan dan morati bez njega pa želim biti pripremljen”.

 

Prije izvjesnog vremena je pušten iz zatvora u Kini u kome je proveo dosta godina u nemaštini i sa jako malo hrane. Nakon  puštanja, stupio sam s njim u vezu i vidio njegove fotografije koje su napravljene  u to vrijeme. Također sam i pročitao nekoliko naučnih članaka koje je tom prilikom napisao. Poslije nekoliko mjeseci, kad mu je dozvoljeno da posjeti Ameriku, došao je na okupljanje našeg razreda sa koledža i tada sam imao divnu čast da ga ponovo zagrlim. Moja supruga i ja, kao i većina kolega sa fakulteta, divili smo se podvigu koji je postigao preživjevši svoje tamnovanje. Posebno smo se divili pobjedi nad zatvorskim iskušenjima iz kojih je izašao samodiscipliniran i zdravog uma i tijela. On bi vam rekao da je Gospod taj koji ga je održao, a da on u tome nema zasluga. No, mi smo dobro znali da je njegova pirprema kroz samoodricanje, imala velikog značenje.

 

Mozak i tijelo se mogu bolje pripremiti za stresne situacije ako svakog dana vježbamo po malo samoodricanja i samodiscipliniranja. Ovo svakako ne treba poprimiti ekstremne razmjere. Ali ne treba biti ni poput čovjeka koji se odriče jedenja lubenice u zimu.

 

Prvih nekoliko puta možete prakticirati nagrađivanje sebe za pretrpljeno samoodricanje. Kasnije ovu praksu možete prekinuti. Poslije izvjesnog vremena, vaše osjećaje samosavladavanja i mogućnost da sami upravljate svojim životom, biti će sama sebi dovoljna nagrada.

 

Dr Elden Čalmers


03. travnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za SAMOODRICANJE U BORBI SA STRESOM