SAPUN TRAVA, BILJKA ZA PRANJE RUKU, KOSE, VEŠA


pranje

Sapun trava je stoljećima sredstvo za higijenu. Korijen je naročito djelotvoran kod prehlade, kašlja, izbacivanja sluzi, urina i upala sinusa.

Da li ste znali da postoji biljka sa kojom možete oprati ruke kao sa sapunom ili kosu kao sa šamponom? Zato se i zove sapunjača ili sapun- trava, što je izvedeno iz latinskog naziva Saponaria officinalis (sapo znači sapun). Stvara pjenu zbog velikog sadržaja saponizida, a za higijenu su je koristili stari Grci i Rimljani. U našim krajevima su je žene koristile za pranje veša početkom prošlog stoljeća, korijen se skuha u vodi, tekućina promućka i obilno pjeni. U pitanju je višegodišnja zeljasta biljka, raste na vlažnim i pjeskovitim terenima pored rijeka i potoka, u šikarama i zapuštenim mjestima. Ima je u zemljama srednje i južne Evrope, a naročito na Balkanu. Kao ukrasna biljka uzgaja se u vrtovima, cvijeta cijelog ljeta, a cvjetovi su mirišljavi, ljubičasti ili bijeli.

Ljekoviti dio je korijen, koji se vadi u ožujku ili u listopadu i studenom, važno je da biljka bude starija. Čisti se od zemlje i trulih dijelova, siječe na komadiće i suši na suncu u tankom sloju ili u sušioni na temperaturi od 40 do 45 stupnjeva. Osušen korijen je slatko-gorkog okusa, a kad odstoji, postaje ljut. Pakira se u papirne ili jutane vreće i čuva na suhom, provjetrenom mjestu. Ipak, sa vađenjem korijena ne bi trebalo pretjerivati, jer je sapunjača svrstana među rijetke biljke.

Korijen sapunjače se koristi i kao sredstvo za iskašljavanje kod bronhitisa i upale gornjih dišnih puteva. Posebno je djelotvoran kod prehlada, kašlja, izbacivanja sluzi i urina. Od njega se pravi čaj koji snižava kolesterol u krvi, jača imuni sistem poslije virusnih infekcija i ublažava bolove. U tradicionalnoj prirodnoj medicini se koristi kao blagi diuretik i za liječenje reumatizma i gihta. Od njega se prave oblozi koji pomažu kod ekcema i čireva na koži.

ČAJ ZA IMUNITET I ČIŠĆENjE PLUĆA

Sprema se tako što se pola žličice suhog korijena prelije sa 2 dl ključale vode, ostavi da odstoji 10 minuta i procijedi. Pije se šalica čaja, dva do tri puta dnevno.

Za iskašljavanje i čišćenje bronhija čaj se radi od mješavine biljaka. Jušnu žlicu smjese (po 20 g korijena sapunjače, sladića, lista podbjela, bijelog sljeza i pitomog kestena) prelijte sa 2 dl ključale vode, poklopite i ostavite da se prohladi. Procijedite, zasladiti žličicom meda i pijte četiri do pet puta dnevno.

PRIRODNI ŠAMPON ZA KOSU

Šampon od sapunjače se radi tako što se na pari prokuha 100 do 120 grama malih komadića kore od korijena, u pola litra destilirane vode. Kada polovica vode ispari, sadržaj se procijedi kroz gazu i sipa u bočicu. Ovaj šampon je odličan za sve tipove kose i za često pranje. Možete ga obogatiti i aromatizirati ekstraktom lavande, ružmarina, kamilice, bora, limuna ili biljke po izboru.


11. svibnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za SAPUN TRAVA, BILJKA ZA PRANJE RUKU, KOSE, VEŠA