ŠEĆER POTIČE RAK I TEŠKE BOLESTI


šećer3

Da šećer potiče rak i teške bolesti odavno je poznato. Postoji uska veza između šećera, viška kilograma i obolijevanja od raka. Prema ispitivanju britanskog medicinskog časopisa, osobe sa viškom kilograma imaju 20% veću šansu za oboljevanje od raka. Kada se tom riziku priključe dodatni faktori tipa pušenja, fizičke neaktivnosti, otrovi u ishrani, taj postotak se ozbiljno uvećava. Debljina vas npr. izlaže riziku od raka u istoj mjeri kao i pušenje…

Kada jedete, ispravno bi bilo da to činite polako i tako ostavite senzorima u želucu mogućnost da na vrijeme alarmiraju mozak o osjećaju sitosti. Kod brze hrane postoji problem viška kalorija gdje vi unesete hranu u organizam više nego što vam je potrebno. Količina kalorija je u ovoj vrsti hrane je uvijek velika (u odnosu na količinu hrane) pa tijelo ne uspije da ih pravovremeno detektira i formira osjećaj sitosti. Sa povećanjem unosa kalorija povećava se i nivo inzulina u tijelu a upravo taj visoki nivo inzulina je povezan sa brojnim oblicima raka. U skorije vrijeme, jedan od bitnih pokazatelja rizika raka jest nivo šećera u krvi.

Glavni uzročnik povećanja telesne težine jest konzumacija hrane sa visokim glikemijskim opterećenjem (GO). Glikemijski indeks (GI) je vrijednost koja odražava utjecaj ugljikohidrata na nivo šećera u krvi. Hrana sa visokim GI brzo se razlaže prilikom probavljanja pa tijelo brže apsorbira glukozu. Glikemijsko opterećenje (GO) se izračunava na osnovu GI i veličine porcije. Pod glikemijskim opterećenjem podrazumijeva se djelovanje hrane na nivo šećera u krvi. Ovdje se uglavnom radi o hrani sa većim postotokom šećera i ugljikohidrata. Šećer i škrob iz namirnica sa visokim GO (rafinirani ugljikohidrati tipa bijeli kruh, slatkiši, peciva..) brzo se razlažu i odmah ulaze u krvotok podižući nivo glukoze u krvi. Vrlo brzo vi osjećate nalet energije ali taj efekt je kratkotrajanPankreas odmah vrši upumpavanje inzulina pa brzo dolazi do naglog pada šećera što se također da osjetiti. Ubrzo vi dobijate želju da pojedete još neki slatkiš kako bi se osjećali “bolje”. Tu dolazi do velikih oscilacija šećera kao na klackalici, gore – dole. Sa druge strane šećer i škrob iz namirnica sa niskim GO (složeni ugljikohidrati iz integralnih žitarica, povrća, graha, leće kao i prosti ugljikohidrati iz voća) duže se probavljaju pa se glukoza iz njih sporije apsorbira u krvi. Zato se ova glukoza prvenstveno koristi u organizmu umjesto da se skladišti, kao što je bio slučaj u prethodnom primjeru. U ovoj varijanti ne dolazi do naglih promjena šećera u krvi kao i vašeg raspoloženja i ponašanja.

Šećer podstiče rak i teške bolesti

Tumorske bolesti vole slatkiše

Ovdje je poenta na povećanom prisustvu inzulina. Kod konzumacije hrane sa visokim GO pankreas luči puno inzulina jer pokušava da ostrani višak šećera iz krvi i tijelo ga deponira u obliku masnoće. Što se to češće dešava, prisustvo inzulina je također sve češće pa dolazi do inzulinske rezistencije tj. tijelo prestaje reagirati na inzulin što je osnova metaboličkog sindroma Visok šećer šteti krvi i arterijama. Takvo stanje poznato je kao glikozilacija i slično je oksidaciji. U tom slučaju hemoglobin u crvenim krvnim zrncima postaje glikoliziran (HbA1c). Nakon što nastupi pad šećera, dolazi do lučenja hormona stresa (kortizola). U ovom slučaju kortizol dovodi tijelo u stanje stresa i spremnosti za akciju. Dugotrajno variranje šećera dovodi do iscrpljenosti nadbubrežnih žlijezda. Visok nivo glukoze u krvi dovodi do povećanja IGF-1 (inzulinu sličnog faktora rasta) koji potiče razvoj raka. IGF-1 je bitni saveznik raka dojke, potičući njegov rast pa stoga spada u promotore rasta. Ali, ne radi se ovdje samo o raku dojke. Odmah iza njega nalazi se i rak debelog crijeva i rektuma, pankreasa, jajnika i tijela maternice (endometrijalnog kancera). Inzulin također stimulira i lučenje hormona estrogena koji se može nataložiti u masnom tkivu i koji se povezuje sa povećanim rizikom od raka dojke. Npr. kod postmenopauzalnih žena sa povišenim nivoom inzulina rizik od nastanka raka dojke je dvostruko veći. Dokazano je da je debljina jedan od faktora rizika za nastanak raka dojke poslije menopauze. Samim tim rizik od kancera povećan je kod osoba oboljelih od dijabetesa kao npr. rak pankreasa gdje je postotak većeg rizika oboljevanja za 82%, kolorektalnog raka za 30% a rak dojke za 20%.

Glukoza je gorivo koje koriste vaše ćelije.  Osjećaj gladi povezan je sa nivoog glukoze u krvi. Kada taj nivo opadne, osjećate glad. U slučaju da se pojavi višak glukoze, isti se pretvara u glikogen, rezerno gorivo koje se skladišti u jetri i mišićnim ćelijama ili u masnim ćelijama kao dugoročni izvor energije. Sa druge strane, manjak glukoze praćen je simptomima poput umora, znojenja, glavobolje i problemom sa probavom.

Šećer podstiče rak i teške bolesti

Što uzrokuje neujednačenost šećera u krvi?

Logičan odgovor bi bio: prevelike količine šećera i slatke hrane. Međutim, izbor namirnica ne mora biti tako očigledan. Recimo alkohol, koji je kemijski blizak šećeru, u jačoj mjeri negativno utječe na nivo šećera u krvi. Slično djeluju i stimulansi poput čaja, kave, industrijskih sokova i napitaka, cigarete. Sve ove supstance uključujući i stres potiču lučenje adrenalina i drugih hormona koje tijelo stavljaju u pripravnosti za situaciju “bježi se ili bori”. Tako se podiže borbena gotovost tijela pri čemu se aktivira uskladišteno gorivo tj. rezerve glukoze pri čemu dobijamo svojevrsni “injection” za brzo djelovanje. Za razliku od naših predaka koji su te stresne situacije okončavali bježanjem pred divljom životinjom ili fizičkom borbom sa protivnikom, mi, u 21. vijeku, stres doživljavamo preko psihičke ili emotivne strane a umjesto fizičkog napora obično se završava uz daljinski za TV-om i dobrom foteljom što organizam dovodi u problem – šta da učini sa tolikim šećerom? Ogovor je uvećano lučenje hormona kako bi se riješio nalet glukoze. Kombinacije dugotrajnog stresa, većih količina šećera, stimulanasa i sl. opterećuje tijelo i dovodi ga u nemogućnost da adekvatno regulira šećer u krvi a sve to može dovesti do dijabetesa.

Izvor


25. ožujka 2019 by Dina
Komentari isključeni za ŠEĆER POTIČE RAK I TEŠKE BOLESTI