SIROVI VEGANSKI PESTO OD GINKA


 

Ginko je jedna od najstarijih vrsta stabala na svijetu. Mogu živjeti i napredovati tisućama godinama, te su vrlo otporni na sve bolesti. Njihovo lišće je oblikovano poput lepeza, i pri bližem promatranju izgledaju kao dvije polovice moždanog korteksa pa na osnovu i samog izgleda možemo zaključiti da je koristan za mozak. Listovi i orah (plod) su jestivi. List za upotrebu je najbolje brati u jesen kada počinje žutjeti, jer je tada terapeutsko djelovanje najjače.

 

TERAPEUTSKE UPOTREBE

Lišće ginka se koristi u terapeutske svrhe da poboljša cirkulaciju u mozgu, poboljša pamćenje i kognitivnu funkciju. Poboljšavajući cirkulaciju u mozgu, pomaže i kod glavobolje i umora. Također potiče zdravlje očiju, poboljšavajući protok krvi u oči. Ovo je savršena biljka za pomoć kod učenja.

 

Ne samo da  ginko poboljšava cirkulaciju u mozgu, već i u ostatku tijela, također. Lagano razrjeđuje krv, pojačavajući njen protok u ekstremitete. To ga čini i dobro poznatim pojačivačem libida.

 

KAKO GA UZIMATI

Ginko se često koristi u komercijalnim energetskim  pićima, koja su obično puna kofeina i šećera. Ne znamo za vas, ali je bolje koristiti svježi sos umjesto limenke tog smeća! Drugi lijep način da se uzima ginko je da se lišće potopi u vreloj vodi i uzima kao čaj.

 

Gdje pronaći drvo ginka? Ako dobro gledate, pronaći ćete ga u vašem susjedstvu. Gledajte da lišće berete dalje od većih prometnica.

 

PESTO OD GINKA

Sirov – bez mlijeka

 

(za staklenku od 500 ml)

  • 2 šalice svježe ubranih listova ginka, ukloniti peteljke
  • 1 žlica bijele miso paste od organske soje
  • 2 žlice nutritivnog kvasca
  • 1 žlica nerafinisane morske soli
  • 1 šalica sirovih indijskih oraha
  • ½ šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

 

PRIPREMA:

  1. Ubaci ginko, nutritivni kvasac, miso, sol i indijske orahe u procesor hrane, neka lišće bude na dnu.
  2. Brzo ulijte maslinovo ulje kroz otvor dok uređaj još radi. Pustiti da procesor hrane radi dok se sve ne poveže, ali da bude još malo hrskavo.
  3. Ulijte u staklenku od 500 ml, dodajte još malo maslinovog ulja na vrh da prekrije pesto.
  4. Na čvrstoj površini lagano protresite staklenku da izađu mjehurići zraka, poklopite i čuvajte u frižideru.

 

Izvor


12. travnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za SIROVI VEGANSKI PESTO OD GINKA