SKRIVENI IZVORI GMO


gmo

 

U nekim namirnicama teško je prepoznati GMO sastojke. Evo kakva su iskustva iz SAD, jedne od zemalja u kojoj je GMO široko prisutan. Tamošnji stručnjaci savjetuju izbjegavanje hrane koja sadrži kukuruz, soju, uljanu repicu, jer sve tri navedene biljke sadrže bakterije ili gene koji su ubačeni u njihov DNK kako bi, ili proizvodili, ili bili otporni na toksične pesticide. Veliki broj namirnica koje sadrže GMO su očigledne (kukuruzni čips, kukuruzne tortilje, soja sos, ulje od uljane repice, na primjer). Ali, u industrijski prerađenim namirnicama GMO sastojci mogu se naći i na manje očiglednim mjestima. Aditivi, npr. „prirodni okusi“ ili „maltodekstrin“ obično se ne označavaju kao sastojci koji se dobivaju od kukuruza ili soje, a ovi se aditivi mogu naći čak i u kruhu!

 

U kojim još namirnicama GMO može biti „tajni sastojak“?

* Voćni sokovi – mnogi od njih sadrže šećer, često iz GMO šećerne repe ili kao visokofruktozni (GMO) kukuruzni sirup. Dalje, proizvođači vlakna iz voća nadoknađuju maltodekstrinom, ugljikohidratima nalik na vlakna koja se dobivaju iz kukuruza. Dodajte tome umjetne okuse koji su, prema neprofitnoj organizaciji Projekt NE GMO, „visokorizični“, odnosno pretpostavlja se da u velikoj mjeri mogu biti kontaminirani GMO sastojcima.
Bolji izbor je da jedete voće, najbolje organsko, nezagađeno pesticidima, tako ćete unijeti prirodna vlakna, a ne ona stvorena u laboratoriji.

 

* Žvakaće gume – vrlo je vjerojatno da imaju sastojke koji potiču od GMO soje ili kukuruza, kao što su maltodekstrin, aspartam, prirodni ili umjetni okusi, ksilitol itd.
Bolji izbor je da žvaćete mrkvu ili jabuku, to je mnogo zdravije.

* Konzervirana riba – vrlo često se kao ulje za konzerviranje koristi sojino ulje, vrlo vjerojatno od GMO soje. Čak i ona koja je konzervirana u vodi može sadržavati „bujon od povrća“ koji opet može sadržavati soju.

* Kruh – visokofruktozni kukuruzni sirup iz GMO kukuruza, šećer dobiven od GMO šećerne repe, sojino brašno, sojino ulje, sojin lecitin (od GMO soje), čak i tzv. „prirodni okusi“, samo su neki od sastojaka koji mogu sadžati GMO elemente. Čak i tzv. „prirodni“ kruhovi mogu sadržati GMO sastojke, jer u SAD nije regulirano šta sve podrazumijeva termin prirodni.
Bolji izbor je kruh od organskog brašna ili da sami pečete kruh od „provjerenog“ brašna.  Ali, i tada treba biti pažljiv.

* Domaće pecivo – ni u svojoj kuhinji niste sasvim sigurni od GMO. Za pripremu peciva obično se koristi prašak za pecivo, mješavina koja sadrži sodu bikarbonu, tartar krem (blaga kiselina u prahu, koja aktivira sodu bikarbonu, a koja se dobija prilikom pravljenja vina) ili neku drugu kiselinu (aluminij ili fosfatne soli) i kukuruzni škrob. A upravo ovaj posljednji može biti GMO porjekla.
Bolji izbor je organski prašak za pecivo.

* Alternative za mlijeko – držite se organskog sojinog, rižinog, kokosovog i bademovog mlijeka. Oni drugi proizvodi mogli bi sadržavati „prirodne okuse“ i zgušnjivače poput ulja uljane repice koji mogu biti GMO porjekla.

* Zdraviji mliječni proizvodi – odnosno, oni koji sadrže nizak postotak masti ili je uopće ne sadrže, kao i nemliječni kremovi i vrhnja. U ove proizvode mogu se dodavati kukuruzni škrob i drugi umjetni sastojci za zgušnjavanje (dobivaju se od soje i uljane repice). Nemliječni kremovi i vrhnja obično se rade od soje i kukuruznog sirupa. Svi nabrojani dodani proizvodi mogu biti GMO porjekla.
Bolji izbor su proizvodi od organske soje.

* Suho voće i povrće – i njima se dodaju sastojci koji mogu biti GMO porjekla. Kako bi se suhom voću produžio rok trajanja, kako bi bilo meko i vlažno, dodaje mu se šećer, a najčešće najjeftiniji šećer – visokofruktozni GMO kukuruzni sirup. Dehidrirano povrće često se premazuje uljem uljane repice (GMO), kako ne bi bilo ljepljivo.
Bolji izbor je da sami sušite voće i povrće kome znate porjeklo, ili voće i povrće koje je osušeno zamrzavanjem (liofilizacija), jer taj proces ne zahtjeva dodavanje šećera ili ulja.

 

VAŽNA NAPOMENA:
Ovo su iskustva iz SAD, dakle, ne možemo znati koliko su važeća kod nas. Jedno je, međutim sigurno: ako kupujute certificirane organske proizvode, time ste se osigurali i od GMO sastojaka, jer po definiciji organska proizvodnja isključuje sve što ima ikakve veze sa GMO.


13. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za SKRIVENI IZVORI GMO