SMREKA – VIŠE OD LIJEKA


Smreka (Picea abies) je omiljeni četinar u Europi. Raste i do 50 metara, praveći smrekove šume gustih krošnji ili se miješa sa drugim drvećem, najčešće bukovim. Najstarija smreka na svijetu otkrivena je u planinama zapadne Švedske. Na tom staništu prisutna je čak 4.000 godina. Na Balkanu, na prostoru istočne Hrvatske i istočne Bosne, raste endemska vrsta smreke, Pančićeva omorika.

Osim što je dekorativna, smreka je i ljekovita. U smrekovim šumama mnogi bolesnici nalaze spas za pluća, udišući zrak bogat eteričnim mirisima. U ljekovite svrhe koriste se plodovi, iglice, vrhovi grančica, pa i stablo. Uvijek zeleni igličasti listovi, beru se tokom cijele godine i koriste svježi. Naročito su djelotvorni sasvim mladi listovi, koji se beru u proljeće, dok nisu potpuno razvijeni, kao i mladi pupoljci, dok se smola skuplja od lipnja do kolovoza. Iglice smreke sadrže puno vitamina C, a što je zima hladnija ovog vitamina ima više. Ubrani plodovi se suše na suhom i provjetrenom mjestu, a nikako na suncu i izvoru topline.

Od njih se radi čaj koji je veoma djelotvoran protiv kašlja, katara i drugih bolesti organa za disanje. Iglice liječe i upalu mjehura, a efikasno otklanjaju i proljetni umor. Ovaj čaj jača nerve, čisti krv i jetru, izaziva znojenje. Da bi se postigao očekivani efekt, mora se piti redovno, najmanje četiri tjedna. Čaj se radi tako što se šaka iglica ili vršaka prelije sa 3 dl ključale vode i ostavi da odstoji 5-10 minuta. Potom se procijedi, zasladi medom ili smeđim, nerafiniranim šećerom i pije.

Dišne organe pročišćava i para od smrekinih grančica, jer sadrži terpentinsko i druga eterična ulja koja liječe bronhije, upalu grla i pluća. Za lakše disanje plućnih bolesnika, u spavaću sobu se stavlja košara svježih grančica koje se mijenjaju svaka dva sata.

Kupka od grančica smreke pomažu kod gihta, opuštaju mišiće, jačaju imunitet i snagu. Djelotvorna je i kod kožnih bolesti, kraste, osipa, potkožnih čireva. Sprema se jednostavno, tako što se pregršt grančica i iglica skuha posebno, svaka u 2 litra vode, a zatim se sadržaj procijedi i sve sipa u vodu za kupanje. Važno je da kupaona bude zagrijana i voda topla, a u kadi se leži opušteno 15-20 minuta.

Sirup

U staklenu teglu od 5 litara, sa širokim otvorom, stavite naizmjenično red mladih, smrekinih iglica (vršaka) i red nerafiniranog, smeđeg šećera, pa tako do vrha. Staklenka se zatvori gazom i stavi na toplo mjesto ili na sunce. Drži se sve dok šećer ne rastopi mlade izdanke, koji tada isplivaju na površinu. Sadržaj se dobro procijedi pošto se izgnječe iglice, sipa se u tamne staklenke ili boce i dobro zatvori. Narodni doktori tvrde da je ovo najbolji prirodni lijek za dišne organe, sprječava prehlade i jača imunitet i organizam. Djeluje kod svih vrsta kašlja, akutnog i kroničnog bronhitisa, jača pluća. Djeca uzimaju 3 puta dnevno čajnu žličicu, a odrasli 3 puta jušnu žlicu.

Smola za rane

Pokazala se kao efikasno sredstvo za rane, a može se primijeniti na dva načina. Smola na ranu može se staviti bez zagrijavanja ili pošto se polako kuha pola sata. U drugom slučaju, kuhaju se dvije jušne žlice smole U 2 dl vode. Zatim se procijedi i doda 1/3 maslinovog ulja u odnosu na sadržaj koji ostane poslije kuhanja. To se opet kuha dok se ne dobije gušća kaša, koja se potom prohladi i stavi na ranu.

Izvor


23. svibnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za SMREKA – VIŠE OD LIJEKA