SMRŠAVITE UZ POMOĆ LIMUNA


 

Jedan cijeli limun sadrži količinu vitamina C potrebnu za cijeli dan, a to značajno smanjuje nivo kortizola, hormona koji utječe na umor i osjećaj gladi. Pored toga, bogat je polifenolima koji sprječavaju gomilanje masnoća i debljanje. Evo nekih prijedloga kako da ga uvrstite u svakodnevnu ishranu.

 

Još jedna zanimljiva stvar je da je kora limuna odličan izvor pektina, rastvorljivog biljnog vlakna koje pomaže da se duže osjećamo siti. Istraživanje objavljeno u Journal of the American College of Nutrition pokazalo je da su osobe koje bi pojele samo 5 grama pektina dnevno osjećale znatno veću sitost. Naravno, korištenje kore limuna u receptima koji slijede preporučljivo je samo ako možete naći neprskan ili organski uzgojen limun.

 

Napravite detoks napitak sa limunom. Očistite naranču i limun (skinite im koru), pa ih sameljete u blenderu cijele. Tako ćete dobiti gust i ukusan napitak, pun hranljiviih materija i enzima koji pomažu da se isperu toksini iz organizma. Sadržat će i određenu količinu vlakana. Bijele dijelove iz unutrašnjosti naranče nemojte bacati – oni su izvor posebno zdravih materija.

 

Napravite domaći preljev za salatu. Zaboravite na gotove preljeve u bocama ili vrećicama, pune kemikalija. Napravite sami jednostavan ali veoma ukusan preljev sa limunom na sljedeći način: pomiješajte 3 žlice limunovog soka, 1/4 žličice sušene majčine dušice, 1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, žličicu meda i malo soli i bibera. Dobro izmješajte i prelijte time salatu ili kuhano povrće.

 

Nacjedite malo limuna u zobenu kašu. Ako konzumirate zobenu kašu u slatkoj varijanti za doručak (sa svježim ili suhim voćem ili medom), dobit će veoma interesantan okus ako u nju dodate i malo limuna.

 

Koristite limun umjesto soli. Ako imate osjećaj da su neke namirnice koje koristite neutralnog okusa, tj. osjećate da su neukusne ako se ne posole dobro, probajte da umjesto soli dodate limun! Na primjer, integralna riža. Oni koji često koriste ovu inače veoma zdravu namirnicu znaju da ona ponekad baš zna biti bezukusna. Sa limunom, dobit će osvježavajuću notu.


27. prosinca 2017 by Dina
Komentari isključeni za SMRŠAVITE UZ POMOĆ LIMUNA