ŠTO JE BOLJE: LAN ILI CHIA SJEMENKE?


lan

 

Često se  pitamo zašto su nam egzotične biljke neobičnih naziva postale toliko privlačne? Ljekovitu moć imaju i one biljke koje rastu na području na kojem živimo. Čini nam se da smo pomalo zaboravili na ogromno bogatstvo biljaka koje raste na našem podneblju. Kvalitetne su koliko i ove egzotične, ali eto, nijedna od njih nema etiketu superhrane.

 

Hajde da usporedimo ove dvije interesantne sjemenke – lan i chia. Navest ću zdravstvene dobrobiti koje se pripisuju chja sjemenkama i usporediti sa lanom.

 

1. Sadrže omega 3 masne kiseline. Točno. Ali ove masne kiseline se nalaze i u lanenim sjemenkama,  čak u nešto većoj količini. Mala prednost chia sjemenki u odnosu na lan je što se ne moraju mljeti da bi organizam iskoristio ove masne kiseline. Mljevenje ne bi trebale predstavljati veći problem, a ako baš ne možete samljeti, kupite samljevene.

 

Sadržaj  MASTI na 100 g sjemena:

Chia sjemenke
Ukupne  masti 31 g  mononezasićene 2,1 g      polinezasićene 23,3
omega 3   17, 5 g
omega 6   5,7 g

Lan
Ukupne masti 42 g  mononezasićene 7,5 g        polinezasićene 28,7 g
omega 3   22,8 g
omega 6   5,9 g

 

2. Poboljšavaju probavu. Točno. Ali isto to rade i lanene sjemenke. Oba sjemena imaju veliku količinu dijetetskih vlakana te otuda i ovo svojstvo. Istina, cha sjemenke imaju nešto veću količinu vlakana, ali to ne umanjuje vrijednost lana. Dugogodišnja tradicija upotrebe lana u ovu svrhu potvrđuje njegovo djelovanje. Mnogi su se riješili opstipacije na jednostavan način baš zahvaljujući lanenom sjemenu.

 

VLAKNA 100g
Čhia sjemenke 38 g
Lan 27g

 

3. Reguliraju nivo šećera. Točno, baš kao i laneno sjeme i opet zahvaljujući vlaknima koja usporavaju apsorpciju i stabiliziraju nivo šećera. Sadrže više vlakana, ali dosta ih sadrži i lan.

 

4.  Dobre su za zdravlje kostiju i zuba  jer sadrže velike količine kalcija i magnezija.

 

KALCIJ i MAGNEZIJ na 100 g
Chia sjemenke
Kalcij 631 mg  magnezij 335 mg
Lan
Kalcij 255 mg   Magnezij 392 mg

 

Stavka u kojoj prednjače chia sjemenke je količina kalcija. Lan sadrži nešto više magnezija.

 

5. Chia sjemenke sadrže proteine. Točno, ali manje nego lan.

 

PROTEINI 100 g

Chia sjemenke 16 g
Lan 18 g

 

6.  Stvaraju osjećaj sitosti. Lan također, opet zbog vlakana, a rekoh da ih sadrži sasvim dovoljno.

7.  Ne sadrže gluten. Ne sadrži ni lan kao ni ostale sjemenke jer gluten sadrže samo određene vrste žitarica.

8. Ne sadrže kolesterol. Naravno, jer ga ne sadrži nijedna namirnica billjnog porjekla.

9. Mogu zamjeniti jaje u receptima. Baš kao i lan. Žličica chia sjemenki pomješana sa tri žlice vode mijenja jedno jaje.  U slučaju lana koristi se jedna žlica sjemenki i tri žlice vode. I jedno i drugo sjeme treba ostaviti u vodi dok ne pusti sluz.

10. Daju trenutno energiju. Moguće.

 

I što da vam kažemo na kraju,  ako volite egzotiku i možete to sebi priuštiti –  o.k, koristite chia sjemenke. U suprotnom ne brinite, imate sasvim odgovarajuću zamjenu po povoljnoj cijeni.


07. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za ŠTO JE BOLJE: LAN ILI CHIA SJEMENKE?