ŠTO JE PETNI TRN (PLANTARNI FASCITIS) ?


petni_trn_lecenje1

Petni trn nastaje kada postoji dugotrajno oštećenje ili iritacija plantarne fascije (tetive) na donjem dijelu stopala, koja se proteže od pete do prstiju, a zadužena je za održavanje svodova stopala i amortizaciju hoda. Kalcifikat pritiska meko tkivo i uzrokuje bol u peti čiji intenzitet varira u ovisnosti od faze bolesti.

Bolovi u peti kod odraslih

Sudeći po statističkim podacima, petni trn se češće javlja kod žena i pretilih ljudi, te kod osoba čiji posao zahtjeva dugo stajanje ili hodanje po tvrdoj podlozi, mada nerijetko pogađa i sportaše. Posebnom riziku izložene su osobe čiji su mišići potkoljenice skraćene, a Ahilova tetiva nefleksibilna, mada ovo bolno stanje mogu uzrokovati i ravna stopala kao i visok ris.

Petni trn simptomi bolesti

Bolest petni trn razlikuje 3 faze: akutnu, subakutnu i kroničnu fazu. U akutnom stadiju bol u peti je najintenzivniji, i obično se javlja naglo, pa osnovnu terapiju predstavljaju hladne obloge i mirovanje.

Subakutnu fazu karakterizira bol u peti prilikom hodanja uz nešto manji intenzitet koji je prisutan i nakon dužeg stajanja, ili kada se poslije dužeg sjedenja naprave prvi koraci, ali i ujutro, po ustajanju.

Kronični oblik bolesti razvija se postepeno, kao rezultat neadekvatne terapije ili potpunog izostanka liječenja a prepoznaje se i po bolovima u peti tokom hodanja, čiji se intenzitet ne smanjuje tokom dana.

Terapija Plantalnog Fascitisa

Na petni trn ukazuju specifični bolovi na pritisak, pri kretanju i istezanju,koju specijalist potvrđuje na osnovu RTG snimka. Međutim, bol u peti ne mora uvijek biti povezan sa petnim trnom: postoje kalcifikati koji ne uzrokuju bolove, kao što je i izrazito bolni plantarni fascitis bez kalcifikata. Kod oba slučaja preporučuje se fizioterapija i nošenje specijalnih uložaka, pomažu i hladne obloge i obloge na bazi crne rotkve, mrkve, kupusa i crnog luka.

Liječenje petnog trna ljekovitim biljem

Crna rotkva

Naribati crnu rotkvu, priviti je na petu kao oblogu i ostaviti da djeluje preko noći. Ujutro isprati toplom vodom. Ponavljati postupak najmanje sedam dana

Mrkva ublažava bol u peti

Naribati manju mrkvu na sitno, staviti je na celofan, priviti na bolnu petu i ostaviti da djeluje tokom noći. Ponavljati postupak najmanje 10 dana.

Sol

Za petni trn se djelotvorno pokazala i sol. Zagrijati u pečnici ili tavi šaku soli, pa sipati u platnenu vrećicu, priviti na bolno mjesto i ostaviti da djeluje sve dok se ne ohladi. PonavIjati deset dana.

Krumpir smanjuje bolove u peti

Naribati krumpir sa korom, nanijeti ga na pamučnu krpu i priviti na bolno mjesto. Preko toga omotati celofan da tekućina ne bi iscurila. Ostaviti da djeluje tokom noći, a ujutro isprati mlakom vodom. Ponavljati najmanje tjedan dana.

Bokvica liječi petni trn

Na bolno mjesto priviti tek ubran list bokvice, okrenut naopako. Kada se osuši, staviti novi. Nakon nekoliko dana, trebalo bi doći do znatnog poboljšanja i smanjenja bolova.

Kupus i med

Na manji list kupusa sipati žličicu meda, priviti na bolno mjesto, učvrstiti zavojem i ostaviti da djeluje preko noći. Ujutro
isprati mlakom vodom. Ponavljati tri dana.

Med, jod i morska so

Pomiješati žlicu meda sa 50 ml joda i žličicom morske soli. Petinu mješavine nanijeti na pamučnu tkaninu i priviti na bolno mjesto. Preko toga staviti foliju i uviti zavojem, pa ostaviti da djeluje tokom noći. Ujutro hodati sa oblogom 15-20 minuta, pa je skinuti, a ostatak mješavine iskoristiti u naredna četiri dana.

Crni luk,kupus i integralno bračno

Samljeti manju glavicu crnog luka i dva lista kupusa, pa dodati tri-četiri žličice integralnog brašna. Mješavinu u debljem sloju nanijeti na pamučnu krpu, priviti na bolno mjesto, umotati folijom i zavojem te ostaviti da djeluje tokom noći. Tretman traje tjedan dana.


31. ožujka 2019 by Dina
Komentari isključeni za ŠTO JE PETNI TRN (PLANTARNI FASCITIS) ?