ŠTO NE TREBATE RADITI PRIJE POSLA


 

Jutro kada idemo na posao može biti baš naporno. Međutim, možemo ga učiniti lakšim ako promijenimo nekoliko jutarnjih navika, a evo kojih…

 

Ne odlažite alarm

Ponekad nam je stvarno teško ustati, ali nam odlaganje alarma ne čini stvari lakšim, nego težim. Prvo, nakon nekoliko dodatnih minuta spavanja obično se osjećamo još pospanije. Drugo, to odlaganje može dovesti do toga da zakasnimo, ili da jurimo na posao, što nije dobro. Dvije stvari mogu pomoći. Jedna je da idemo na spavanje malo ranije, što je najzdravije i nešto najbolje što možemo napraviti za naš organizam. Druga je da držimo telefon ili sat malo dalje od kreveta, tako da moramo ustati da bismo ga isključili.

 

Ne provjeravajte mejlove (ili društvene mreže) dok ne stignete na posao

Dan vam je tek počeo, pa zašto biste se uznemiravali odgovarajući na poštu prije nego što stignete u kancelariju? Mnogi počinju odgovarati na mejlove još prije nego što ustanu iz kreveta, a to je negativan početak dana, smatraju neki psiholozi. Isto tako, ako odgovaramo na poruke polubudni, veća je vjerovatnoća da ćemo napraviti neku grešku.

 

Ne tuširajte se toplom vodom

Topao tuš kaže našim mišićima da je vrijeme za opuštanje. Tlak blago opada, puls se usporava, pa se može desiti da se osjetimo još umornije. Rješenje? Istuširajte se hladnom vodom ili na granici hladnog, što hladnije to bolje. Najzdravije jest da primjenite metodu naizmjeničnog toplo-hladnog tuširanja koje će vam opskrbiti energičan, vitalan i zdrav početak dana.

 

Ne birajte garderobu ujutro.

Jutro je dovoljno kaotično, a prevrtanje po ormanima da nađete odgovarajuću garderobu još će povećati kaos. Rješenje? Odaberite i isprobajte garderobu za posao navečer, i ostavite je spremnu nadohvat ruke.

 

Ne doručkujte rafinirane ugljikohidrate.

Istraživanja pokazuju da ako ujutro jedemo šećer, ili kifle, bijeli kruh i sl, brzo ogladnimo, pa je veća vjerovatnoća da ćemo tokom dana jesti junk hranu. Bolje je pojesti obrok bogat biljnim proteinima  npr. kašu od integralnih žitarica i voća ili integralni kruh…

 

Krenite na posao na vrijeme.

Nije dobro da izađemo iz kuće tako da stižemo na posao u sekundu. Svako zna koliko mu vremena treba, pa može krenuti malo ranije. Najzdravije je, ako je moguće, dio puta do posla ili cijelu dionicu da pređete pješke. Na taj način će jutro proći glatkije, a vi ćete se osjećati opuštenije i zdravije. Jutarnja šetnja jest vrlo zdrava opcija.


03. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za ŠTO NE TREBATE RADITI PRIJE POSLA