ŠTO ODGOVARA, A ŠTO ŠKODI ZUBIMA?


Prema rezultatima anketa čak 35% stanovnika Hrvatske ide kod zubara tek kada ih zaboli zub. Ponekad, kada zub zaboli, već bude prekasno. Nažalost, tada je jedino riješenje vađenje. Prati nas glas da smo krezuba nacija. Istini za volju, malobrojni su oni koji bez straha sjednu na zubarsku stolicu. Stanje bi sigurno bilo bolje da su i higijenske navike na višem nivou. Ali ni higijena usta i zuba nam nije na zavidnom nivou, a o značaju ishrane po pitanju ove stvari vjerujem da se i ne razmišlja.
Da su slatkiši pogubni za zdravlje zuba, znaju već i djeca. Ali ono što bi roditelji trebali znati je to da su podjednako štetni i svi slatki napitci poput mlijeka, čaja ili soka.

 

Gazirani napitci su posebno štetni jer direktno oštećuju zubni plak. Zastrašujuće je videti djecu predškolskog uzrasta sa potpuno uništenim mliječnim zubićima! Ima čak takvih slučajeva kada pojedinci žednoj djeci usred noći daju sok!

 

Dakle, pored redovne higijene, ne bi trebalo zaboraviti i na značaj pravilne ishrane. Ishrana bi trebala opskrbiti nekoliko važnih vitamina i minerala a to su: kalcij, fosfor, fluor, vitamini A, D, C, i vitamini B kompleksa.
I u ovom slučaju važi pravilo da treba jesti hranu koja je što manje prerađena. To znači da prednost treba dati integralnim žitaricama i proizvodima od integralnog brašna. Namirnice od bijelog brašna sadrže veću količinu škroba koji se lijepi i dugo zadržava na zubima. Posebno je štetna kombinacija škroba i šećera.
Sirovo voće i povrće je potrebno, jer prilikom žvakanja čisti zube i masira desni, što doprinosi njihovoj boljoj prokrvljenosti. Osim toga, ono opskrbljuje organizam vitaminima i mineralima, prije svega vitaminom C, potrebnim za zdravlje desni.
Ako želite spriječiti paradontozu bacite se na sirovo voće i povrće! Jabuke, kruške, mrkvu, celer, brokulu, bundevu, kupus… Zeleno lisnato povrće pored kalcija sadrži i klorofil koji čisti zube i osvježava dah. Dobar izbor je i jezgrasto voće.
Ukoliko imate mogućnosti, doručkujte kod kuće kako biste mogli operati zube nakon jela. Često grickanje između obroka negativno će se odraziti ne samo na vašu liniju, već i na zdravlje zuba. Mislite o ovome kada konzumirate zaslađene, kisele i gazirane napitke.

 

Lijepi i zdravi zubi jesu ukras lica, ali i više od toga. Oni su preduvjet dobrog zdravlja. Ukoliko vodite računa o njima, vaši organi za probavu, srce, zglobovi i bubrezi sigurno će vam biti zahvalni.


26. veljače 2018 by Dina
Komentari isključeni za ŠTO ODGOVARA, A ŠTO ŠKODI ZUBIMA?