ŠTO SADRŽI „COCA-COLA“!?


Koka je drvo, visoko 2 do 4 metra (Erythroxylon Coca) I uspjeva u Peruu I Boliviji. Kasnije se prenijela na Javu, Cejlon I druge tropske krajeve.

Svježe lišće koke se žvaće i sok isisava. Daje nadčovječansku snagu u savladavanju nadčovečanskih napora za jačanje fizičke snage i napora. List sadrži otrovne sastojke alkaloide od 0,7 do 2,5, tanina, eteričnog ulja, voska, smole, masti i fitosterola. Alkaloidi su kokain, tropakokain i truksilin. Oni su svi otrovi za srce, štetno utječe na centralni živčani sustav, jer stvaraju euforiju, teško psihičko stanje. Kokain je vrlo opasan otrov, jer izaziva drogiranje i veoma je teško da se pojedinac od ovog alkaloida izlječi i odvikne. Trgovina kokinim lišćem je pod kontrolom Ujedinjenih naroda, jer je velika proizvodnja ilegalna, koja je ponekad veća od legalne.

Koka (Cola vera) je tipična kokainska droga

To je drvo koje raste u šumama Zapadne Afrike i prenijela se u Indiju, Javu, Brazil, Madagaskar, Mauricijus, Cejlon, Kolumbiju, Meksiko i dalje. Kola traži vlažne tropske šume kao i kakao. Koriste se plodovi prije sazrijevanja, vade se sjemenke i suše. Drvo rađa rodove poslije 15 godina starosti. Sa jednog drveta može se dobiti 6 do 10 kg svježih sjemenki. Plod je oblika našeg ploda oraha. U njemu se nalaze dva do četiri kotiledona, koji su tvrdi, ravni ili udubljeni, jajasti ili duguljasti. Sjeme je bijelo do ružičaste boje, a kad se sasuši mrke je boje. Koristi je danas oko 700 miliona ljudi Afrike, Azije i Amerike.

U većim količinama izaziva dizenteriju, bolesti organa za probavljanje i zarazne bolesti.

Pije se kao piće za savladavanje i postizanje nadčovječanskih napora, zaslađuju je saharinom. U većoj količini korištenja formira karcinom (rak) organa za probavljanje. Veoma je štetna, jer umanjuje trombocitne pločice. Može doći do leukmije, malokrvnosti (anemije) i raznih drugih štetnih posljedica.


27. ožujka 2017 by Dina
Komentari isključeni za ŠTO SADRŽI „COCA-COLA“!?