ŠTO SE DEŠAVA KADA NE MIJENJATE REDOVNO ČETKICU ZA ZUBE?


četkica

 

Najvjerojatnije je da će se izvjesna količina plaka nakupiti na zubima, jer vaša četkica neće uspjeti da ga skine. Ali, postoji opasnost i od ozbiljnijih problema sa desnima.

 

Što će se vjerojatno dogoditi:

Izvjesna količina plaka će se nakupiti na zubima, jer vaša četkica neće uspjeti da ga skine, ali ćete je vjerojatno zamijeniti prije nego što napravite veću štetu, kaže dr Džon Grbik, profesor i direktor odsjeka za oralnu biologiju Kolumbija sveučilišta. „Dobra četkica ima dlačice koje se savijaju. Kada primjetite da se dlačice na četkici ne savijaju (i vraćaju nakon toga u prvobitni položaj), znati ćete da je vrijeme da je promijenite.“

 

Najgore što vam se može dogoditi:

Periodontalna bolest i gubitak zuba, zbog prekomjerne količine plaka, kaže dr Melisa Tompson, stomatolog. Tijekom vremena, objašnjava ona, čvrste dlačice na četkici se pohabaju i ne mogu da očiste prostor između zuba, pa plak ostaje na površini zuba. „Plak uzrokuje karijes, a kada se ne uklanja redovno sa linije desni, može da dovede do upale i iritacije, što opet može da dovede do gingivitisa ili bolesti desni. Ako se gingivitis ne liječi, može napredovati do periodontalne bolesti i, vjerojatno, do gubitka zuba.“

 

Savjeti

* Dr Tompson kaže da ljudi obično prekomjerno „četkaju“ zube kako bi nadoknadili to što četkici ističe rok trajanja i ne vrši posao kako valja. Ali, to može dovesti do pojave ultraosjetljivih zubi i desni i usijeka u obliku slova V na liniji desni.
* Ne morate mijenjati četkicu nakon bolesti. Iako bakterije i virusi mogu preživiti i do tri dana na četkici za zube, organizam stvara antitijela kako bi odbio njihov napad.
* Američka udruga zubara preporučuje da se četkica mijenja na svaka 3-4 mjeseca. Da ne biste zaboravili to napraviti, najbolje je da četkicu mijenjate sa početkom svake sezone (proljeće, ljeto, jesen, zima)


03. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za ŠTO SE DEŠAVA KADA NE MIJENJATE REDOVNO ČETKICU ZA ZUBE?