ŠTO SVE KIROPRAKTIČAR ZNA O VAMA VEĆ NA PRVI POGLED ?!


 

Nije čudo što već pri prvom pogledu na način na koji se krećete, kiropraktičar može znati da vas bole leđa. Također, može otkriti i kakve su vaše navike spavanja, pa čak i šta ste po zanimanju. Ne, nije vidovit – vaše držanje otkriva puno više o vašem cjelokupnom zdravlju nego što mislite.

 

Donosimo sedam stvari koje kiropraktičar zna o vama prije početka tretmana.

1. OVISNI STE O MOBILNOM TELEFONU

Jedna od najčešćih stvari koju kiropraktičari primijete je zaobljena kičma u području vrata i lopatica.

 

„Postoji nova dijagnoza za to stanje – SMS vrat“, kaže dr. Adam Našimas, kiropraktičar iz Njujorka.

 

Službeni naziv je gubitak cervikalne lordoze, koje označava izravnanje ili čak naginjanje na suprotnu stranu gornjeg dijela kičme, normalno oblika slova C. Do ovoga dolazi kada se grbite pred mobilnim telefonom ili dok radite za računalom, objašnjava dr. Karen Erikson, kiropraktičarka iz Njujorka.

 

„Ovakva stanja su se nekada viđala kod ljudi koji su pretrpjeli prometnu nesreću, a sada se pojavljuju i kod 8-godišnje djece.“ (To je samo jedna od stvari koja vam se događa kada tipkate poruke.)

 

Glava vam je teška između 4,5 i 5,5 kg, prema studiji objavljenoj u časopisu Surgical Technology International, što vrši sve jači pritisak na vašu kičmu što se više saginjete.

 

Kada nagnete glavu pod kutom od 15 stupnjeva na kičmu se vrši pritisak od 12 kilograma, kut od 30 stupnjeva jednak je pritisku od 18 kg, a kut od 60 stupnjeva je 27 kilograma pritiska. Stoga nije iznenađujuće da sve ovo uzrokuje migrene, artritis i bolove u vratu.

 

Bol možete umanjiti držanjem mobilnog telefona u nivou očiju ili radeći stojećki za visokim stolom, kaže Erickson.

2. BAVITE SE PISANJEM

Ili knjigovođa ili vozač kamiona. U stvari, veći dio dana provodite u sjedećem položaju.

 

„Ljudsko tijelo nije dizajnirano za dugotrajno sjedenje“, kaže Robert Hejden, kiropraktičar iz Džordžije (SAD). „Dizajnirano je za kretanje kako bi se težina ravnomjerno rasporedila.“

 

Kada dugo sedite, slabinski mišići – koji spajaju trup i noge – postaju zategnuti a mišići zadnje lože se skraćuju. Zbog toga vam je karlica zabačena prema naprijed.

 

Iskoraci i vježbe mogu produžiti te mišiće, kaže Erikson, što će vam pomoći da imate ravnije držanje. Isprobajte vježbe istezanja ako sjedite cijele dane i obavezno se krećite.

 

„Sat vremena vježbanja u teretani ne može neutralizirati posljedice cjelodnevnog sjedenja.“ Neka vam pređe u naviku da nekoliko puta dnevno prošetate i oduprite se porivu da sjednete u auto kada trebate obaviti nešto što možete i pješke.

3. IMATE PROBLEMA SA ŽELUDCEM

Pogrbljenost može utjecati i na probavu. Kada vam je gornji dio leđa zakrivljen stiskaju se organi, što dovodi do
refluksa ili GERB-a.

 

„Kada uspijemo opustiti mišiće oko dijafragme i ispod grudnog koša, pacijenti mi govore da nemaju više toliko problema s refluksom“, kaže Erikson. „Tijelo je dizajnirano da koristi velike mišiće stražnjice. Kada ih koristite oni pokreću krv kroz organe i pomažu im da imaju motilitet kakav bi trebali imati.“

4. SPAVATE NA TRBUHU

„Dok spavate, puna težina glave povlači i oslabljuje mišiće i ligamente koji drže vratnu kičmu“, objašnjava Hejden.
„Toliko opterećenje će s vremenom uzrokovati oštećenje zglobova.“

 

Ovo stanje je vidljivo po pognutoj glavi, a propraćeno je bolovima, tupim osjećajem ili osjećajem peckanja u gornjim ekstremitetima.

 

Šta trebate učiniti: Napravite sebi jastuk za tijelo. Jedan jastuk umetnite između koljena kako bi bila u širini ramena, što će omogućiti da kičma ostane u neutralnom položaju, kaže Našimas.

 

Istovremeno zagrlite još jedan jastuk koji će vas spriječiti da se okrenete na trbuh.

5. OSTAJETE BEZ DAHA

Još jedna nuspojava pogrbljenosti je ta da zbog stisnutosti, pluća mogu primiti 30% manju količinu kisika.

 

Ovisno o tjelesnoj kondiciji, zbog ovoga se možete osjećati umorno ili bez daha iz dana u dan.

6. CIJELI DAN NOSITE LAPTOP SA SOBOM

Kada nosite nešto teško, obično podižete rame na kojem se nalazi teret: Ova navika može dovesti do nesrazmjera među ramenima, što je jasno vidljivo i dovodi po promjene u krivljenju kičme.

 

„Prenošenje težine s jedne strane na drugu može sprječiti propadanje ramena i krivljenje kičme“, kaže Hejden.

7. BEZVOLJNI STE

„Kada gledam nekoga dok hoda, ako izbjegava kontakt očima i ramena su mu zaobljena i pognuta, jasno mi je da nije
zadovoljan sobom“, kaže Hejden. „To mi govori što misli o sebi.“

 

Vaše emocije mogu kontrolirati strukturu mišića. Gledanje u pod dok hodate može poremetiti i vašu ravnotežu.

 

Hodajte ponosno, držite glavu prema gore i gledajte ispred sebe. „Ovo pomaže istrenirati nervni sistem da koristi svoju unutarnju neurološku ravnotežu, umjesto da se uzda u oči.”

 

Izvor


13. travnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za ŠTO SVE KIROPRAKTIČAR ZNA O VAMA VEĆ NA PRVI POGLED ?!