STVARI KOJE ŠKODE BUBREZIMA


 

Na bubrege uglavnom rijetko tko i pomisli – sve dok ne nastane neki problem sa njima. Pošto je uvijek bolje spriječiti nego liječiti, dobro je znati koje stvari izbjegavati da olakšate svojim bubrezima – jedna od njih je i žeđ.

Evo što, uopćeno gledano, nije dobro za bubrege.

 

Žeđ. Ne dopustite sebi da budete žedni. Dehidracija, to jest, neunošenje dovoljno vode dan za danom je jedna od najgorih stvari koje ljudi mogu napraviti svojim bubrezima. Bubrezima treba obilje vode da bi eliminirali i izbacili otpadne materije koje im mogu nanijeti štetu ili dovedu do infekcije. Pritisak tekućine koji nas tjera da je izmokrimo je jedan od najboljih načina da pomognemo rad bubrega

 

Previše soli. Uobičajena ishrana sadrži previše soli. Gotovo sva gotova ili polugotova hrana je dobro posoljena, da ne govorimo o slanim grickalicama. Ako još dodatno solimo svoje obroke, vrlo je vjerojatno da unosimo previše soli. Previše soli povisuje tlak, a povišen tlak vremenom oštećuje bubrege. A ako već koristite sol, birajte kvalitetnu himalajsku sol, koja pored natrij-klorida (koji je jedini sastojak rafinirane soli) ima još 80-tak drugih minerala važnih za organizam…

 

Odlaganje mokrenja. Ponekad, kad smo pritisnuti poslom, nećemo stati i napraviti pauzu i odlažemo da idemo u wc. To nije dobro, zato što suzbijanje potrebe za mokrenjem izaziva pritisk na bubrege, slabi mjehur i povećava rizik od nastanka kamenova i infekcija.

 

Rafinirani šećeri. Manje-više je uglavnom poznato da previše soli nije dobro za bubrege, ali je mnogo manje poznato da previše šećera također škodi bubrezima. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju previše šećera, a pogotovo zašećerenih gaziranih napitaka, imaju daleko veću šansu da im se nađu bjelančevine u mokraći, što je znak da su bubrezi oštećeni.

 

Ishrana siromašna nutrijentima. Ishrana koja se oslanja na prerađenu hranu i brzu hranu sigurno će biti siromašna važnim nutrijentima (vitaminima, mineralima, enzimima…). Kroničan manjak važnih vitamina i minerala slabi imunitetni sustav, i specifično, bubrege, povećavajući vjerojatnoću od bubrežnih infekcija. Dakle, jedite dosta svježeg voća i povrća, to godi bubrezima.

 

Previše mesa. U većini zapadnih zemalja jede se daleko više mesa nego što je organizmu potrebno, posebno crvenog mesa. Ishrana sa velikom količinom životinjskih proteina tjera bubrege da rade velikim intenzitetom, što na kraju može dovesti do njihovog popuštanja i otkazivanja. Dakle, vaši bubrezi će se radovati ako se prebacite na vegetarijansku ishranu.

 

Izvori:

www.healthyandnaturalworld.com
http://steptohealth.com
http://positivemed.com


29. studenoga 2017 by Dina
Komentari isključeni za STVARI KOJE ŠKODE BUBREZIMA