SUNCOKRET IMA SVE ŠTO NAM TREBA!Uvršten među dvadeset namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma, suncokret također nosi i etiketu superhrane.

Suncokret je jedna od prvih biljaka uzgajanih na američkom kontinentu. Indijanci iz Meksika i Perua su ga proizvodili prije par tisuća godina.

Uvršten je među 20 namirnica koje svojim sastavom štite od karcinoma, a također nosi etiketu superhrane. Od vitamina, nekako se najviše ističe vitamin E, ali tu su još i vitamini iz B kompleksa, beta karoten, D6.

Minerali smješteni u suncokretu: magnezijbakarcinkselenmangan, kalcijfosfornatrijumkalijželjezo. Proteina ima nešto više od 20 posto, pri čemu su to uglavnom esencijalne aminokiseline potrebne našem organizmu, jer sam ne može da ih proizvede.

Postotak masnoća je veći, a polocinu masnoća čine polinezasićene masne kiseline, najviše linolna (prethodnica omega – 6 masnih kiselina koje utječu na snižavanje nivoa kolesterola u krvi).

Ove polinezasićene masne kiseline organizam ne može sintetizirati, zato su nam i one esencijalne. Tu je i oleinska, omega – 9 mononezasićena kiselina, koja je jedna od glavnih komponenti maslinovog ulja.

Također su prisutni fitoseroli i oni utječu na snižavanje nivoa kolesterola u krvi. Prehrambena vlakna su još jedan važan element. Čuveni antioksidansi iz suncokreta su vitamin E i selen.

Zato je on poželjan u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Ako je koža suha ili je prisutan ekcem, suncokret je vlaži i štiti zahvaljujući linolnoj masnoj kiselinivitaminu E i proteinima.

Ako ne možete da se mimoiđete sa stresom, vitamin E iz suncokreta je pravi izbor, kao i kod nervoze, infekcija i starenja. Učenicima i studentima se preporučuje zbog intenzivne mentalne gimnastike kojoj su izloženi.

Jedna jušna žlica suncokreta na dan opskrbljuje vam dnevnu dozu (sve)moćnog E vitamina. Iako se najviše koristi kao grickalica, dok se gleda film ili utakmica, njegov potencijal za kombiniranje je ogroman.

“Rado viđen gost” je u muslijuposut po salatirižiintegralnom kruhu. Dobro se slaže sa sjemenkama bundevesezama lana. Ako se kratko tostiraju na suhoj tavi, dobijate pravi delikates (naravno, mnogo je zdraviji kada je sirov, mada se može ponekad konzumirati i na ovaj način).


02. travnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za SUNCOKRET IMA SVE ŠTO NAM TREBA!