TIKVICE ZA ZDRAVLJE


tikvice

 

Tikvice, srodnice krastavca i lubenice, potiču iz Centralne i Južne Amerike, a poznato je da se u ishrani koriste već tiusćama godina. Ova kultura proširila se po Mediteranu i Africi zahvaljujući slavnom moreplovcu Kristoferu Kolumbu, a danas se uzgaja širom svijeta. U našem članku dati ćemo vam više odličnih prijedloga za jela od tikvica, a ukazat ćemo vam i na njihova izvanredna ljekovita svojstva, kao i na efikasnu dijetu sa tikvicama, sa kojom se možete osloboditi viška kilograma oko struka.

 

Koliko su korisne tikvice za zdravlje

Najstarije sjemenke tikvica koje datiraju prije više tisuća godina pronađene su u pećinama Meksika. Indijanci su smatrali tikve jednim od tri dara Majke Zemlje, zajedno sa kukuruzom i grahom. Iako je porjeklom iz Amerike, ta namirnica je veoma rasprostranjena širom svijeta. Zajedno sa lubenicom i krastavcem pripada familiji Cucurbitaceae.

 

Svi dijelovi tikvice su jestivi, uključujući meso, sjemenke, koru i cvijet. Odličan je izvor vitamina C i magnezija, veoma važnih za zdravlje, a također sadrži antioksidanse lutein i zeaksantin koji sprječavaju štetni utjecaj slobodnih radikala (nestabilnih molekula koji uništavaju ćelije i uzročnici su mnogih bolesti), blagotvorno djeluju na vid i preveniraju nakupljanje masnih naslaga u arterijama.

 

Štite kardiovaskularni sustav

Tikvice obiluju magnezijem, mineralom koji smanjuje rizik od srčanog udara i šloga. Ova namirnica sadrži folnu kiselinu, koja organizmu služi za razbijanje visokog nivoa homocisteina, vrste amino-kiseline koja može izazvati srčani udar ili trombozu (začepljenje krvnih žila).

 

Kalij i magnezij, koje također nalazimo u tikvicama, snižavaju krvni tlak, a poznato je da hipertenzija, ukoliko se zanemari, može izazvati arteriosklerozu (stvrdnjavanje krvnih žila), srčani udar, šlog i druge zdravstvene tegobe. Budući da kora sadrži najveći postotak ovih dragocjenih sastojaka, ne treba ih čistiti već samo dobro oprati (najbolje bi bilo konzumirati samo organski uzgojene). Također, da bi se iskoristili svi nutrijenti, to povrće najbolje je jesti sirovo.

 

Ostala ljekovita svojstva tikvica

 

Tikvice sprječavaju giht

Ovo bolno stanje uzrokuje prekomjerna količina mokraćne kiseline u organizmu. Tikvice obiluju omega-3 masnim kiselinama i karotenima, koji poseduju protuupalna svojstva. Giht zahvata zglobove, a njegovo liječenje zahtjeva striktan režim ishrane, koji podrazumijeva konzumiranje velikih količina voća i povrća, te izbjegavanje namirnica poput crvenog mesa i brze hrane. Moćni antioksidansi, poput vitamina A i C, kojih ima u tikvicama, sprječavaju razne upale, astmu, artrozu i reumatoidni artritis.

 

Održavaju zdravlje očiju

Ovo povrće sadrži nutrijente koji doprinose razvoju i održavanju fotoreceptorskih ćelija mrežnice oka, te efikasno poboljšavaju vid. Ovo povrće bogato je i vitaminom A, također veoma važnim za zdravlje očiju, kao i vitaminom C, koji s beta-karotenom, cinkom i manganom djeluje antioksidansno i štiti oči. Pokraj toga, tikvice se mogu koristiti i kao oblog za ublažavanje bolova.

 

Odlični su borci protiv stresa

Osim navedenog magnezija i folna kiselina kojim tikvice obiluju, čuvaju nervni sustav i pomažu u borbi sa stresom. Vlakna koja se sadrže u tikvicama pomažu pri regulaciji i snižavanju lošeg kolesterola, dok vitamini A i C sprječavaju oksidaciju kolesterola u krvnim žilama, umanjujući tako rizik za oboljevanje od ateroskleroze. Inače, vitamin C je moćan antioksidans – štiti ćelije od slobodnih radikala, koji uzrokuju brojne zdravstvene poremećaje i smatraju se direktnim uzročnicima kancera.

 

Sadrže li tikvice kalorije i kakve su za dijetu?

Tikvice imaju vrlo malo kalorija, ali su izuzetno hranjive, pa se zato preporučuju u brojnim dijetama. Mršavljenju doprinose i zato što obiluju vodom i vlaknima, koji pomažu u održavanju vitke linije. One sadrže i visok postotak vitamina i minerala, koji štite organizam i jačaju imunitetni sustav.

 

U porciji od 100 grama ima svega 20 kalorija, 1 gram čine dragocjena vlakna i 2 grama su ugljikohidrati. Vodite računa i o tome da recimo pohane tikvice zbog svog načina pripreme, sadrže značajno više kalorija čak 125, a od njih su još kaloričnije punjene tikvice zapečene u pećnici, stoga ako planirate dijetu, izbjegnite ova dva recepta.


25. srpnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za TIKVICE ZA ZDRAVLJE