TREŠNJA – JEDNA OD NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA


???????????????????????????????

 

Za trešnju bi se moglo reći da je voće sreće. Dozrijeva rano u odnosu na druge voćne vrste poslije dugih zimskih i ranih proletnih mjeseci, a prvi crveni plodovi ujedno su najava novog plodonosnog razdoblja. Čak 25% težine plod trešnje dobiva u posljednjem tjednu prije berbe, stoga se berba pokušava produžiti što više da bi se rod poboljšao i dobio što veći plod.

 

Berba trešanja započinje kada plodovi dozriju, što znači kad plod postigne boju tipičnu za sortu i kada pokazuje najbolje karakteristike, a to su boja i čvrstoća ploda. Za svježu potrošnju trešnja se bere ručno s peteljkom u hladnijem dijelu dana, a da se pritom napravi što manje mehaničkih oštećenja kako bi se zadržala estetska svojstva.

ZS_tre

Prema smjernicama piramide prehrane, trešnje su u grupi s ostalim vrstama voća. Energetska vrijednost 100 g svježe trešnje je 32 kcal.  U 100 grama svježih trešanja nalazi se 82 g vode; 0,2 g masti; 1 g bjelančevina; 16 g ugljikohidrata; 12 g šećera i 2,1 g vlakana. Trešnja sadrži sve vitamine i minerale, iako u manjim količinama, kao i celulozu, pektin i organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku). Bogata je kalijem te stoga povoljno djeluje na izlučivanje vode iz organizma.

Trešnja je na trećem mjestu među voćem po učinku snižavanja LDL (lošeg) kolesterola u krvi, što je inače faktor koji doprinosi razvoju ateroskleroze i uzrokuje srčani i moždani udar.

 

Trešnje predstavljaju voćku sa najnižim glikemijskim indeksom. Glikemijski indeks (GI) pokazuje kako neke namirnice nakon jela uječu na nivo glukoze u krvi i njen utjecaj na lučenje inzulina. Kao mjera se uzima glukoza koja ima glikemijski indeks 100.

 

Nakon konzumiranja hrane sa visokim GI, zbog naglog lučenja inzulina brzo pada nivo glukoze u krvi i dovodi do hipoglikemije što pojačava potrebu za slatkišima.

Tresnje 1

Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalija, a malo natrija, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma. Pomoću svojih zaštitnih kiselina i voćnog šećera trešnje potiče se rad želudca, crijeva i gušterače, i na taj način se potiče rad probave uopće.

Trešnje izbacuju vodu iz organizma i na taj način rasterećuju srce i krvotok i aktiviraju jetru i bubrege. Trešnje su bogate antioksidansima koje nazivamo flavonoidi (posebno antocijanidi i proantocijanidi). Flavonoidi, pogotovo oni u trešnji, prirodna su protuupalna sredstva, ublažavaju simptome alergija i astme. Ujedno jačaju kolagen, građevni element vezivnog tkiva kao što su hrskavice i tetive.

 

Trešnje su izvor bora, sadrže 396 ug/100g, što u kombinaciji sa kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno uječe na zdravlje kostiju. Najvrijedniji su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini koji se nalaze u trešnjama. Oni jačaju vezivno tkivo.

 

Na američkom sveučilištu u Vermontu dokazano je da su antocijanidini dobri i protiv upale mišića i grčeva u listovima nogu. Antibakterijske supstance u trešnjama sprječavaju stvaranje zubnih naslaga i mogu spriječiti nastanak karijesa i probleme sa desnima poput paradentoze.

 

Narodni recepti za spremanje ljekovitih preparata od trešnje

Ovdje je potrebno naglasiti da ovi preparati nisu magični lijekovi i da je potrebno da se pored uzimanja ovih narodnih preparata oboljeli pridržava dobrih životnih navika.

thumb_12c302e0557d0cc410cffb2c48c25e46

Protiv reume: tijekom 8 dana svakodnevno piti sok od svježih trešanja tri puta dnevno po jednu čašu.

Za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: tri puta dnevno jesti po 250gr. trešanja. Kisele trešnje brzo djeluju protiv lošeg raspoloženja.

Za njegu kože lica i vrata: zgnječiti zrele plodove trešnje (bijele ili žuckasto bijele, koje ne ostavljaju fleke) i napraviti gustu kašu sličnu pireu, pa nanijeti na kožu lica i vrata i držati 20 minuta. Kožu isprati mlakom vodom.

Protiv srčanih tegoba treba usitniti 25 grama koštica trešnje, a zatim ih staviti u 80 mililitara votke. Ovako dobijen sadržaj treba ostaviti da odstoji deset dana na umjerenoj temperaturi. Od dobivene tinkture treba piti dva puta na dan pet kapljica.

Protiv celulita i bora: Trešnje sadrže veliku količinu vitamina C i cinka koji su veoma važni za otpornost organizma, zatim folnu kiselinu za zdravo srce i krvotok, kalcij za kosti i željezo za krv. Najvrjedniji su biljni pigmenti, takozvani antocijanidini koji se nalaze u trešnjama. Oni jačaju vezivno tkivo, te sprječavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom i sprječavaju nastanak celulita.


07. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za TREŠNJA – JEDNA OD NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA