U KAKVOJ SU VEZI ZRAK I ZDRAVLJE?


 

Zrak se sastoji od oko 20% kisika, a ostatak otpada najvećim dijelom na azot, uz male koncentracije nekolicine drugih plinova. Budući da je ljudskom tijelu za normalno funkcioniranje potreban kisik, svaka od 100 milijardi ćelija našeg tijela mora njima neprestano biti opskrbljena. Krv u plućima preuzima kisik iz udahnutog zraka i prenosi ga pomoću crvenih krvnih zrnaca u sve dijelove tijela. Ukoliko su ćelije dobro opskrbljene kisikom, one su zdrave i doprinose općem osjećaju zadovoljstva. Sve što umanjuje dovod kisika u pluća ili njegov prijenos u tjelesne ćelije štetno je.

 

Molekule zraka mogu biti pozitivno i negativno naelektrizirani. Zagađeni zrak je obično pun pozitivnih iona kojih ima na autocestama, na aerodromima i u zatvorenim, loše provjetravanim prostorijama.

 

Zrak koji sadrži obilje negativnih iona ima uz jezera, u šumama, uz morsku obalu, rijeke i slapove, a u drugim se područjima javlja nakon kiše. Takav zrak ljude osvježava i čini ih poletnim.

 

Postoji još jedna korisna tehnika koja nam može pomoći da se bolje osjećamo. Zastanite, naime, gdje god se nalazite i nekoliko puta duboko i poklako udahnite, po mogućnosti svježi zrak. Time tijelo dobija dodatni kisik, a gubi ugljični-dioksid.

 

Sljedeći način ispiranja vašeg organizma kisikom jest vježbanje. Ono poboljšava cirkulaciju krvi i ubrzava kretanje crvenih krvnih zrnaca natovarenih kisikom.

 

Nemojte zaboraviti ni na kućno bilje. Dobra bi bilo staviti najmanje jednu biljku na svakih 10 kvadratnih metara unutrašnjeg prostora. One ne samo što “gutaju” mnoge toksične zagađivače i osvježavaju zrak kisikom, nego tu i tamo otpuste koji negativni ion u obližnji zrak.

 

Kiseonik je od ži388823632_1280x720votne važnosti za svaku ćeliju vašeg organizma. Loše navike disanja ili loša kvaliteta zraka koji udišete lišavaju tijelo ovog vitalnog elementa. Zbog toga može nastati negativno raspoloženje i emocije kao što su depresija i razdražljivost, pa i prave glavobolje i kronični osjećaj umora i iscrpljenosti.


19. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za U KAKVOJ SU VEZI ZRAK I ZDRAVLJE?