U KORI JE ZDRAVLJE


kora-od-jabuke

 

 

Zbog današnjeg tretiranja hrane pesticidima, uobičajeno je mišljenje da prilikom konzumiranja voća ili povrća, uvijek treba odstraniti koru ploda, dok sam plod dalje obrađujemo i pripremimo za obrok. Međutim, malo nas zna da upravo kora od voća i povrća sadrži puno veću količinu vitamina nego sama unutrašnjost ploda. Njenim odstranjivanjem gubi se i bogat izvor hranjivih materija. Ne samo to – voće i povrće imaju određenu sinergiju s korom, što znači da ako razdvojimo koru, također jezgru i stabljiku, izgubili smo i potpun intenzitet djelovanja ploda.

 

Guliti ili ne

Ideja o obaveznom guljenju voća i povrća ima svakako velike veze s pojavom pesticida i globalnom spoznajom o njihovom štetnom djelovanju. Od tada su se neke stvari i promijenile –  najštetniji pesticid DDT je zabranjen, a ljudi sve više pokušavaju svoje voće i povrće uzgajati na prirodan način, bez pesticida.

 

Ipak svakako ne bi bilo loše provesti strožiju kontrolu kod kupovanih plodova koji imaju tanju koru, jer je u tom slučaju puno veća vjerovatnost prskanja ploda (štetočina će lakše probiti koru breskve negoli naranče).

 

Ako niste sigurni da namirnica nije tretirana nikakvim kemijskim supstancama, napravite  sljedeće. Kupljene namirnice stavite u posudu sa zasoljenom vodom, pustite da odstoje oko 30 minuta i zatim ih ponovno operite vodom. Sada možete biti poprilično sigurni da su eventualni toksini nestali.

 

Kako konzumirati koru

Koru nekih vrsta povrća i voća teško je sažvakati. Međutim, jeste li znali da se na Novom Zelandu plod kiwija jede skupa sa korom. Mnogi stanovnici svijeta jedu banane zajedno sa korom. Ako vam konzumacija kore povrća i voća predstavlja problem, možete je jednostavno smiksati u sok zajedno s plodom.

 

BANANE

Kora banane bogata je serotoninom, supstancom koja je bitna za ravnotežu raspoloženja pa stoga može ublažiti depresiju. Unutrašnji bijeli dio kore doprinosi zdravlju zuba, budući da sadrži kalcij, kalij i vitamin D.

 

ANANAS

Kora ananasa je previše tvrda za konzumiranje međutim, što bliže prilazite kori to imate više hranjivih materija. Jezgra ananasa je bogato enzimom bromelainom koji pomaže kod neprobavljene hrane zaostale u crijevima i želudcu. Ako vam je pretvrda također je može smiksati u sok ili kašu…

 

JABUKA

Poznato je da je jabuka poput kovčega s blagom. Plod jabuke je bogat vlaknastim supstancama, vitaminima, mineralima i kiselinama koje pomažu u procesu probave tj. probavljanja. Međutim, kora jabuke sadrži 6 puta više vitamina nego plod jabuke.

 

Kora sadrži i pektin – vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane. Osim toga, kora sadrži ursoličnu kiselinu koja kontrolira nivo kolesterola i šećera u krvi,  jača i štiti mišiće tijela od propadanja.

 

Stoga jabuku uvijek jedite s korom za postizanje maksimalnih dobrobiti!

 

AGRUMI

Koru limuna, naranče ili mandarine najbolje je jesti naribanu uz neko jelo, a može se stavljati u kolače i pite.

 

BUNDEVA

Bundeva ima tvrđu koru, pa je zbog praktičnih razloga odstranjujemo. Međutim statistike su pokazale da Rumunji kao nacija imaju najmanje problema s bolestima prostate. Uzrok tome pripisali su narodnom običaju učestalog konzumiranja bundevinih sjemenki koje sadrže cink, veoma bitan za ispravno funkcioniranje prostate. Sadrže i beta karoten koji štiti srce i djeluje antikancerogeno.

 

KRUMPIR, MRKVA I KRASTAVCI

 

Povrće – krumpir, mrkvu, krastavce i tikvice – također možete jesti s korom.

 

Kora jednog krumpira sadrži dnevnu potrebnu količinu vlakana, kalija, željeza i vitamina C.

 

Sačuvajte koru voća i povrća i počastite se nutritivno bogatijim i zdravijim obrokom.


25. veljače 2018 by Dina
Komentari isključeni za U KORI JE ZDRAVLJE