U SEZONI MLADOG LUKA


 

Mladi luk, za razliku od zrelog, ima zelene peraje koje su prepune klorofila i nešto drugačiji, bogatiji nutritivni sastav. Sad je pravo vrijeme da ga uvedemo u ishranu.

 

Zelene peraje mladog luka su zapravo bogatije hranljivim materijama od same glavice, prije svega karotenom (veoma važan flavonoid višestruko koristan po zdravlje), pa ih zato obavezno treba iskoristiti.
Što se tiče nutritivnih kvaliteta, prije svega, mladi luk sadrži dosta biljnih vlakana, koja su veoma važna za rad organa za probavljanje; u 100 g ima 2,6 grama vlakana.

 

Od hranljivih materija, mladi luk sadrži značajne količine vitamina A i C. Također sadrži dosta vitamina K, koji je veoma važan za metabolizam kalcija u tijelu i zgrušavanje krvi. Pored ovoga, mladi luk sadrži još i vitamin E, kao i nekoliko vitamina iz B grupe (B1, B2, B3, B6 i B9).

 

Bogat je kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, sumporom, magnezijem i kromom, kao i nekim mineralima koji su rijeđe prisutni u ostalim namirnicama – selen, mangan, fluor i kobalt.

 

Kao i zreli luk, i mladi luk je bogat kvercetinom. Ovaj flavonoid ima snažno antioksidansno, protuupalno i antihistaminičko djelovanje, tako da je preporučljivo konzumiranje mladog luka u pravo u ovo vrijeme, kada se najčešće aktiviraju alergijske reakcije.

 

Mladi luk je apsolutno najbolje jesti svjež . Na primjer, možete napraviti jednostavnu salatu koja se sastoji samo od mladog luka: isjeckajte nekoliko vezica na kolutove, prelijte maslinovim uljem i iscjedite pola limuna – eto sjajne salate uz svaki proljetni obrok.
Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, mladi luk je dobar za zdravlje očiju, kostiju, zuba, kao i srca i krvnih žila (materije koje sadrži poboljšavaju cirkulaciju). Potpomaže regulaciju nivoa šećera u krvi, a kao što smo već spomenuli, djeluje antiupalno i antialergijski, pa je zato posebno dobar za ovo doba godine.


04. svibnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za U SEZONI MLADOG LUKA