UMJERENO SUNČANJE JE KORISNO


sunčanje

 

Što biste rekli kad biste čuli da onima koji pate od multiple skleroze treba samo malo više sunčanja? Tako misle istraživači Univerziteta Oksford, koji su utvrdili da bi više vitamina D moglo da pomogne ne samo u prevenciji multiple skleroze, već i u prevenciji nekoliko vrsta raka i dijabetesa tip 1.

 

U jednom ranijem proučavanju objavljenom u časopisu Journal of the American Medical Association je ukazano da viši nivoi vitamina D mogu da umanje opći rizik od oboljevanja od multiple skleroze. Sada istraživači sa Oksforda potvrđuju tu studiju daljim dokazima koji također ukazuju na vezu između manjka sunčeve svjetlosti i načina na koji tijelo reagira kada se suoči sa infekcijom. Ovo istraživanje je zaključilo sljedeće: iako multiplu sklerozu izaziva nekoliko faktora u kombinaciji, ona je jasno povezana sa manjkom vitamina D.

 

Više oboljenja u zemljama sa manje sunca
Iako je fenomen manjka vitamina D zapažen širom svijeta, zemlje sjeverne hemisfere su povezane sa značajno većom stopom multiple skleroza. Škotska, na primjer, spada u zemlje sa najviše oboljelih od multiple skleroze, dok je ta bolest u Africi gotovo nepoznata. Čak i u sunčanim uvjetima na zemlji, nije neuobičajeno da ljudi imaju manjak vitamina D tijekom zime, zato što sunčeve zrake nisu često pod dovoljno oštrim kutem da bi uspjeli da se probiju kroz slojeve atmosfere.

 

Ovo istraživanje koje je objavio Oksford univerzitet ukazuje da iako onima koji već imaju multiplu sklerozu izlaganje sunčevim zrakama, tako što će direktno povećati nivoe vitamina D, možda neće pomoći da izlječe to oboljenje, dovoljno sunčanja svakako može biti preventivna mjera od nastanka te bolesti, ali i za ublažavanje pratećih simptoma.

 

Vitamin D djeluje preventivno
Ono što je još važnije, oboljeli od multiple skleroze moći će da podignu svoj imunitet protiv drugih oboljenja, povećanjem nivoa vitamina D. Nedavno proučavanje institita Anticancer Research potvrđuje da je prosječnom odraslom potrebno mnogo više vitamina D nego što je to dnevna doza koja se trenutno službeno preporučuje u SAD. Prema tom istraživanju, doza od 4000 do 8000 IJ vitamina D mogla bi da pomogne ne samo u prevenciji multiple skleroze, već i u prevenciji nekoliko vrsta raka i dijabetesa tip 1.

 

Evo nekih interesantnih činjenica o odnosu između vitamina D i zdravlja:
1. Vitamin D je besplatan. Pet do trideset minuta sunčanja nekoliko puta tjedno dovoljno je da tijelo sintetizira dovoljno vitamina D.

 

NAPOMENA: Pratite redovite izvještaje o indeksu UV zračenja. Ako je UV indeks visok, naravno da ne treba da ostajemo dugo na suncu, ali nema potrebe ni da cijeli dan ostajemo u kući i mažemo se kremama.

 

2. Praktično je nemoguće uzeti previše vitamine D iz hrane.
3. Kreme za sunčanje mogu da spriječe tijelo da sintetizira vitamin D.
4. Vitamin D je od bitne važnosti za apsorpciju kalcija u tijelu, a novija istraživajna pokazuju i da utjče na sprječavanje taloženja kalcija u arterijama (arterioskleroze).
5. Onima koji žive dalje od ekvadora uglavnom je potrebno duže izlaganje suncu da bi sintetiziali dovoljno vitamina D.
6. Manjak vitamina D ne može se nadoknaditi brzo. Potrebno je mjesec dana da tijelo poveća i regulira nivo vitamina D. Zato kratki periodi izlaganja suncu ne samo da su neškodljivi, nego su i potrebni da bi se sintetiziala ova važna supstanca.
Prema istraživačima Univerziteta Oksford, za oboljele od multiple skleroze, malo više izlaganje suncu može biti laka i sigurna preventivna mjera koja može pomoći protiv daljeg kognitivnog i fizičkog propadanja.


19. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za UMJERENO SUNČANJE JE KORISNO