UNOŠENJEM DOSTA KALCIJA SMANJUJEMO KRVNI TLAK


kalcijum

 

Hrana bogata kalcijem može značajno sniziti krvni tlak. Preko 6000 muškaraca i žena sa povišenim krvnim tlakom je podjeljeno u klase na osnovu unosa kalcija. Rezultat je bio da je svaki dnevno unesen gram kalcija izgleda smanjivao rizik od povišenog krvnog tlaka za oko 12%.

 

Međutim, profesor Džejms Dvajer (James Dwyer), koji je izvjestio o istraživanju na godišnjem skupu Američkog udruženja za bolesti srca studenog 1992. godine, upozorio je na uzimanje velikih količina dodataka kalcija. “Umjesto toga”, rekao je, “ljudi bi trebali uzimati kalcij iz hrane… zeleno povrće predstavlja dobar izvor kalcija.”

 

Kalcij je najobilniji mineral u ljudskom organizmu, čije soli obrazuju supstancu koja utječe na čvrstoću kostiju i zuba. Tijelo odraslog čovjeka sadrži 1 kg do 1,5 kg kalcija čiji se najveći dio nalazi u kostima (99%) a samo mali dio (1%) u krvi i ostalim dijelovima organizma.

 

Pored svog djelovanja na skelet, kalcij ima i druge važne funkcije:
– Sudjeluje u prenošenju nervnih impulsa, posebno iz srca, opskrbljujući srčani ritam.
– Potreban je za normalnu koagulaciju krvi.
– Regulira ravnotežu između kiselina i baza u krvi, sprječavajući preveliku kiselost krvi. Tako neutralizira kiselinu u krvi koja je proizvod metabolizma proteina.
– Kalciju je potreban vitamin D da bi bio apsorbirao i prešao u krvotok.
– Nedostatak vitamina D izaziva iste simptone kao i nedostatak kalcija.


30. travnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za UNOŠENJEM DOSTA KALCIJA SMANJUJEMO KRVNI TLAK