UNOSITE LI OVIH 6 VAŽNIH NUTRIJENATA?


nutrijenti2

 

Sve je više informacija o važnosti ovog ili onog vitamina, minerala i sl. Ipak, ima nekoliko kojima se možda ne posvećuje dovoljno pažnje, a izuzetno su važni.

 

Jod

Ovaj mineral je izuzetno važan za metaboličku aktivnost organizma (i rad štitne žlijezde), kao i za rad mozga. Dokazano je da doprinosi poboljšanju inteligencije. Kod nas je svojevremeno vladala endemska gušavost  – oboljenje štitne žlijezde koje nastaje uslijed manjka joda – pa je prije više od pola stoljeća donesen zakon da sva prehrambena sol mora biti jodirana. Međutim, ako izbjegavate da solite hranu, ili smatrate da sol ne treba koristiti, potrebno je da nađete neki drugi izvor joda. Odličan izvor joda su morske alge.

 

Tiamin.

Vegetarijanci i vegani se obično koncentriraju na vitamine B12 i B9 (folnu kiselinu), ali ponekad previđamo važnost tiamina ili vitamina B1. Mozak zahtjeva dosta energije u obliku glukoze, a a za pretvaranje glukoze u energiju potreban je vitamin B1. Dakle, ako ne uzimate dovoljno vitamina B1, može se desiti da imate manjak energije i da vam je mutno u glavi. Vježbanje također troši ovaj vitamin. Da bi ste ga nadoknadili, koristite sljedeće namirnice: integralni pšenični kruh, suncokretovo sjeme, kruh od integralnog pšeničnog brašna, grašak, šparoge.

 

Triptofan.

Ova aminokiselina služi u izgradnji neurotransmitera serotonina. Ako ga ne unosite dovoljno, mozak će proizvoditi manje serotonina, što može negativno utjecati na raspoloženje i pamćenje i povećati agresivnost. Dobri izvori troptofana su: soja i sojini proizvodi (tofu, tempeh), banane i šparoge.

 

Vitamin K.

Vitamin K sudjeluje u procesima koagulacije, ali igra ulogu u apsorpciji kalcija u tijelu. Dovoljan unos vitamina K povezan je sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Odlični izvori ovog vitamina su kelj, špinat i raštika.

 

Likopen.

Ovaj nutrijent je povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja, šloga i raka prostate. Sadrži ga lubenica (koristite ljeto da ga unesete dovoljno!), kao i paradajz. Ono što je interesantno – kuhani paradajz, domaći kečap i sl. sadrže veće koncentracije likopena od svježeg. Dakle, zimnica od paradajza je odličan izvor likopena zimi.

 

Holin.

Holin ulazi u građu ćelija i potreban je za mnoge procese u organizmu – regulaciju raspoloženja, nivoa energije, kao i regulaciju upala. Važno je da ga dovoljno uzimaju ljudi koji dosta treniraju ili fizički rade. Doprinosi da mozak dobro radi i u starijim godinama. Odličan izvor tiamina su  kikiriki i brokula.


28. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za UNOSITE LI OVIH 6 VAŽNIH NUTRIJENATA?