UTJECAJ DEPRESIVNE MAJKE NA DIJETE


Istraživanja pokazuju da depresivne majke imaju veće šanse da imaju problematičnu djecu.U jednom istraživanju na sveučilištu u Sjevernoj Karolini koje je obuhvatilo 1.215 majki i njihove djece, 48 55% majki nikada ni je patilo od depresije, 38% su ponekad bile depresivne, a 8% je patilo od kliničkog oblika teške depresije. Trogodišnja djeca klinički depresivnih majki nisu htjela mnogo surađivati i ispoljavala su više problema u ponašanju od djece majki iz druge dvije grupe. Ova djeca su imala i lošije rezultate na testu kojim se ocjenjivao jezik izražavanja i verbalno razumijevanje.

 

Djeca onih majki koje nikada nisu patile od depresije imala su najbolje rezultate, dok su rezultati djece čije su majke bile ponekad depresivne, ali nisu patile od teškog oblika depresije bili negdje između druge dvije grupe.

 

Na sreću, depresija kod majke nije bio jedini faktor koji određuje rezultat kod djeteta. Djeca osjećajnih mama koje poštuju svoju djecu, podržavaju ono što ona rade i koje se ne mješaju bez potrebe, bolje su prošla na testu inteligencije i jezičnih sposobnosti i više su pomagala svojim mamama u skupljanju igračaka. Negativan utjecaj kliničke depresije bio je, čini se, donekle oslabljen kada je depresivna majka usto i osjećajna.

Glavni autor ovog istraživanja upozorava: “Jedna stvar na koju ono što smo otkrili ukazuje jest da bi bilo dobro da se oni koji pokušavaju pomoći depresivnim majkama sa malom djecom, osim na samu depresiju, usredotoče i na neke druge faktore. Nedostatak majčinske osjećajnosti i loš odnos između majke i djeteta vrše negativan utjecaj, naročito u obiteljima u kojima depresivna majka ne osjeća podršku društvenog okruženja i pod stalnim je stresom zbog financijskih poteškoća.”


16. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za UTJECAJ DEPRESIVNE MAJKE NA DIJETE