UZGAJAJTE KARDAMON U VAŠEM DOMAĆINSTVU!


148148920719136

Kardamon, također poznat kao Elattaria cardamomun, je jedan od najskupljih svjetskih začina odmah iza šafrana i vanilije. Kardamon izvorno raste u Ghat planinama na jugozapadu Indije. Potrebna mu je prosječna temperatura od najmanje 35 stupnjeva Celzijusa kako bi napredovao, pa je izdržljiv i uspjeva u sunčanim klimatskim zonama od 17-e do 23-će i u zoni 26. Jedan posađeni kardamon neće dati dovoljno mahuna da biste imali bogati usjev začina, ali biljka je zanimljiva i predstavlja izazov za one koji vole vrtlarske pustolovine.

Postupak:

 1. Pripremite svježe sjemenke kardamona za sijanje. Operite sjemenke u mlakoj vodi kako bi uklonili sluz. Sjemenke ostavite da se osuše u hladu.
 2. Stavite kardamon sjemenke u staklenu teglu, zatim je položite u posudu napunjenu hladnom vodom. Voda bi trebala dosezati pola tegle. Neka tako odstoji nekoliko minuta dok staklo me postane hladno na dodir.
 3. Polako ulijte 2,5 % azotne kiseline preko kardamon sjemenki. Treba da pokriva svu površinu sjemenki. Promiješajte sjemenke sa žlicom. Nakon dvije minute miješanja, procjedite azotnu kiselinu iz tegle kroz cjedilo.
 4. Stavite čisto cjedilo u sudoper pa potom stavite sjemenke u cjedilo. Isperite kardamom sjemenke pod tekućim mlazom vode. Prebacite sjemenke u posudu mlake vode da se natapaju preko noći kako bi ‘razbili’ tvrdu opnu kardamon sjemenke.
 5. Izaberite mjesto u vrtu gdje ćete posaditi vaše kardamon sjemenke. Kardamon voli vlažno tlo koje rijetko presušuje, pa najbolje napreduje u blagoj hladovini.
 6. Posadite kardamon sjemenke direktno u vrtu nakon što prođe opasnost od mraza. Posadite kardamon otprilike na 1,5 do 2,5cm dubine. Napravite 4 do 6 redova.
 7. Pokrijte kardamon sjemenke sa tankim slojem zemlje pa preko toga rasprostrite tanak sloj grančica. Pokrijte grančice sa slamom ili travom. Zaljevajte dok zemlja ne postane navlažena.
 8. Pratite isklijavanje. Uobičajeno je da isklija između 20 i 25 dana, ali to može potrajati i do 40 dana. Kada dođe do klijanja, uklonite većinu grančica, ostavljajući samo tanak sloj oko sadnica. Osigurajte da sadnice budu natkrivene hladom kako bi bile zaštićene od jakog sunca.

Potreban pribor:

 • tegla
 • posuda
 • 2.5% azotne kiseline
 • žlica
 • 2 cjedila
 • lopatica
 • grančice, slama i trava

Savjet:

Posadite svježi kardamon što prije je moguće kako bi povećali brzinu klijanja. Za sušenje sjemenki najbolje da koristite papir koji se koristi za pečenje keksa i sličnih stvari za pećnicu pošto se sjemenke ne lijepe za takvu vrstu papira (ovo vrijedi generalno za sve sjemenke, ne samo za kardamon).

Upozorenje:

Kardamon sjemena kupljena u trgovini najvjerojatnije nisu dovoljno svježa kako bi ih mogli upotrebljavati za isklijavanje, ali svakako vrijedi pokušati.

Izvor


27. ožujka 2019 by Dina
Komentari isključeni za UZGAJAJTE KARDAMON U VAŠEM DOMAĆINSTVU!