UZROK RAKA (KINESKO ISTRAŽIVANJE) 2.DIO


rak1

Davne 1950. godine, dr Colin Campell je dobio zadatak da ispita problem sa neuhranjenosti djece na Filipinima  kao i visoku stopu oboljevanja od raka jetre među tom djecom. Pretpostavljalo se da je uzročnik tome aflatoksin, jedan od najopasnih kancorogena, koji je pronađen u kukuruzu i kikirikiju koji su tamošnja djeca koristila u ishrani. Zbunjujuća je bila činjenica da su od raka jetre uglavnom oboljevala djeca iz bogatijih obitelji tj. ona koja su imala privilegiju da uživaju u ishrani bogatoj proteinima. To saznanje je pravilo probleme naučnicima jer se u većini slučajeva smatralo da je prvenstveno pothranjenost, tj. manjak proteina vjerovatniji uzrok. Ovo je tema kojom se bavi “kinesko istraživanje – uzrok raka.”

 

Totalni preokret o teoriji uzroka nastao je nakon istraživanja istraživača iz Indije. Naime, naučnici u Indiji su vršili eksperimente sa miševima i tumorom jetre. Bit eksperimenta se svodila na to da su miševi bili izlagani djelovanju kancerogena aflatoksina koji je izazivao tumor jetre i to samo onim miševima koji su u svojoj ishrani imali 20% proteina, odnosno kazeina, proteina kravljeg mlijeka. Bez obzira na povećanje količine aflatoksina, nije bilo inicijacije tumora sve dok kancerogen nije kombiniran sa proteinskom ishranom.

 

Ova činjenica natjerala je dr Campbell-a da ponovi ovaj eksperiment. Istraživanje je obavljeno na najosnovnijem nivou nauke, proučavajući biokemijske detalje obrazovanja raka. Bitno je bilo pronaći pozitivne korelacije između pojedinih faktora i bolesti, izvući statističku značajnost koja će to potvrditi i na kraju povezati podatke iz višestrukih analiza i istraživanja meta analizom. Nije bilo dovoljno samo dokazati da proteini potiču rak već pokazati i kako to rade. Ovo istraživanje financirao je Nacionalni zdravstveni institut (NIH – National institute of health) punih 19 godina, zatim Američka udruga za rak i Američki institut za proučavanje raka.

 

Ono što je pronađeno bilo je šokantno. Ishrana sa malo proteina sprječavala je razvoj i inicijaciju raka aflatoksinom, bez obzira na to koliko je kancerogena davano životinjama. A i poslije inicijacije, ishrana sa malo proteina drastično je inhibirala (blokirala) daljnji rast raka. Štoviše, promjena količine proteina u ishrani, mogla je poput prekidača uključivati i isključivati razvoj tumora. Još jedna bitna činjenica: nije svejedno koji protein se koristi u ishrani. Ovaj efekt proizvodili su proteini životinjskog porjekla dok sa biljnim proteinima nije bilo znaka bolesti. Konkretno, u ovom eksperimentu korišten je protein iz kravljeg mlijeka, kazein, koji čini 87% mlječnog proteina, a u ishrani miševa je korišten u količini 5% i 20%. Podsjetit ćemo vas da se prosječna zapadnjačka ishrana zasniva na sličnoj upotrebi proteina, tj. 20 i više posto. Izdvojit ćemo sljedeće varijacije eksperimenta.

 

1. Varijanta: kao i kod indijskog slučaja, svi miševi su izloženi djelovanju kancerogena aflatoksina u dozi koja je dovoljna da izazove rak jetre. Nakon toga miševi se dijele u dvije grupe. Prvoj grupi data je ishrana koja je u sebi sadržala 5% kazeina a drugoj grupi ishrana sa 20% kazeina. Rezultat: nijedan miš iz prve grupe nije pokazivao znakove tumora na jetri dok su svi miševi iz druge grupe oboljeli ili počeli pokazivati znakove tumora. Bez obzira na povećanje količine aflatoksina, nije bilo inicijacije tumora sve dok nije bio kombiniran sa proteinskom ishranom. Obratite pažnju na rezultate: 100% i 0%.

 

2.  Varijanta: odnosila se  na promjene količina aflatoksina gdje je jedna grupa dobila manju količinu aflatoksina a druga je dobila mnogo veću.  Pri tome je prvoj grupi (manje aflatoksina) dana ishrana sa 20% kazeina a drugoj grupi (više aflatoksina) dana ishrana sa 5% kazeina.  Rezultat: životinje iz prve grupe imale su značajno veću stopu oboljevanja od druge grupe. Utvrđen je princip: razvoj bolesti iniciran kancerogenom je daleko više kontroliran proteinom iz hrane unesenim tijekom faze promocije raka.

 

3. Varijanta podrazumjevala je  sekvencijalno mijenjanje količina proteina grupi koja je pokazivala oboljenje jetre. Svaka tri tjedna mijenjana je količina proteina u ishrani sa 5% na 20%. U tjednima kada su miševi bili na 20% kazeina, bolest je pokazivala značajne znakove razvoja, a u periodima sa 5% kazeina, proces bi se praktički zaustavljao.

 

4. Varijanta: grupa miševa koja je hranjena sa 20% kazeina dobivala bi sve veće i veće doze aflatoksina. Broj odgovora i žarišta je rastao. Grupa miševa sa 5% kazeina nije pokazivala tumorske promjene ni sa maksimalnim dozama aflatoksina.

 

5. Varijanta: kod miševa sa razvijenim oblicima tumora, u krajnjim stadijima, promjenom ishrane i smanjenjem kazeina sa 20% na 5%, došlo je do drastičnog usporavanja rasta tumora i obrnuto.


20. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za UZROK RAKA (KINESKO ISTRAŽIVANJE) 2.DIO