VEGANSKE ZAMIJENE ZA ŽELATINU


agaragar

 

Želatina je proizvod životinjskog porjekla (radi se od papaka, kostiju, hrskavice i drugih životinjskih ostataka), ali za sve one koji iz bilo kog razloga ne jedu hranu životinjskog porjekla, postoje i biljne zamijene za želatinu. Ove zamijene pažljivo koristite kada njima mijenjate običanu želatinu prilikom pripreme namirnica; moguće su greške dok ne savladate potpuno njihovom primjenom.

 

AGAR AGAR (kanten): tradicionalna zamijena za želatinu u mnogim receptima. Mijenja želatinu u istim proporcijama: jedna žlica agar agara u prahu = 1 žlica želatine u prahu. U formi pahuljica, agar agar je dva puta, a u zrnastoj formi je tri puta jači od agar agara u prahu. Pažljivo pratite uputstva za korištenje agar agara. On se ne steže na istoj temperaturi kao želatina. Na primjer, agar agar traži ključanje na jakoj vatri, za razliku od krčkanja želatinae. U gel se pretvara na sobnoj temperaturi, dok se želatina mora staviti u frižider. Natopite agar agar 10 minuta u vodi u kojoj ćete ga kuhati, na taj način će se lakše rastvoriti; 2 žlice agar agara u prahu ili 1 žlica u obliku pahuljica rastvorena u 600ml vode potrebna je za formiranje čvrstog želea.

 

KUZU: koristi se kao zgušnjivač u Japanu. Dodajte 1 1/2 žlicu kuza u svaku šalicu tekućine kada radite sos ili preljev za jelo. Ako želite dobiti gel od tekućine, dodajte 2 žlice na 1 šalicu.

 

GUAR GUMA: dobiva se iz sjemena indijske biljke Cyamoposis tetragonolobus i može se koristiti kao zamijena za želatinu, ali traži nešto drukčiju pripremu. Ako koristite guar gumu, potrebna vam je šestina u odnosu na zahtjevanu količinu želatine. Na primjer, 1 žlica želatine = 1/2 žličice guar gume. Dodajte guar gumu suhim sastojcima, a u drugoj posudi pomješajte tekuće sastojke, pa polako (postepeno) spojite ove sastojke, neprestano miješajući kako se ne bi stvorile grudvice.

 

KSANTAN GUMA: dobiva se fermentacijom ugljikohidrata. Potrebno vam je upola manje ksantan gume u odnosu na želatinu. Na primjer, ako je prema receptu potrebno 2 žličice želatine, biti će vam dovoljna 1 žličica ksantan gume.

 

STRJELASTI KORIJEN: riječ je o škrobu koji se dobiva iz korijena tropske biljke Maranta arundinacea. Koristi se za zgušnjavanje kiselih tekućina, kao i za želiranje. Ne podnosi dobro visoke temperature, pa ako treba da ga dodate u toplo jelo, prvo ga pomiješajte sa malo hladne tekućine, dodajte u toplo jelo i ne ostavljajte na vatri duže od 30 sekundi.

 

TAPIOKA: škrobna supstanca koja se dobiva iz korijena biljke manioka. Tapioka se koristi za zgušnjavanje filova. Postoji u formi granula i pahuljica ili praha. Granule se ne rastvaraju potpuno kada se kuhaju, pa mogu ostati u filu ili pudingu i formiraju želatinozne loptice. Ako vam to ne smeta, možete koristiti tapioku za zgušnjavanje juha, sosova, paprikaša. Ako se želite osloboditi loptica, možete granule sameljeti u prah. Tapioka podnosi dugo kuhanje i zamrzavanje, a jelima daje atraktivan sjaj. Kada je koristite kao sastojak filova za pite, pomiješajte je sa ostalim sastojcima i ostavite da odstoji najmanje pet minuta, kako bi apsorbirala tekućinu. Umjesto tapioke može se koristi kukuruzni škrob (polovica mjere za tapioku), ili strjelasti korijen (koji je skuplji od tapioke) ili brašno (malo manja količina od predviđene za tapioku).


13. srpnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za VEGANSKE ZAMIJENE ZA ŽELATINU