VELIKA PREVARA – VITAMINSKE TABLETE


 

Vitamini predstavljaju organske jedinice koje su potrebne za održavanje života i zdravlja svakog čovjeka. Izostanak nekih vitamina može uzrokovati bolesti, loš rast i razne sindrome. Definirano je trinaest vitamina potrebnih za ljudsko zdravlje, a postoji i nekoliko supstanci nalik na vitamine koji također mogu doprinijeti dobroj i zdravoj ishrani.

 

Vitamini su nazvani slovima: A, C, D, E, K i kompleks B vitamina (za osam B vitamina se u početku smatralo da je riječ o jednom vitaminu ipak kako se više saznavalo o njima, pridodani su im brojevi – vitamin B2, B3, B12…). Nalaze se u biljkama i hrani životinjskog porjekla. Oni se takođe kemijski sintetiziraju kako bi se u svojem čistom obliku mogli koristiti kao dodaci ishrani. Neki su istraživači iznijeli ekstravagantne tvrdnje o koristi uzimanja određenih vitamina kao prevencije ili lijeka za bolesti koje variraju od liječenja akni do liječenja karcinoma, možda je najsigurnije reći da su bolje shvaćene posljedice nedostataka vitamina nego ono što točno vitamini čine. Na primjer, nedostatak vitamina A dovodi do uništavanja fotosenzibilnih ćelija u mrežnici oka što uzrokuje noćno sljepilo. Nedostatak vitamina C u ishrani dovodi do skorbuta dok nedostatak vitamina D može dovesti do rahitisa.

Supplements-Pills-Tincture-Labels-Questions

 

Ne postoji kemijska razlika između pročišćenih vitamina dobivenih iz biljnih i životinjskih izvora i onih dobijenih sintetičkim putem. Različite laboratorije mogu koristiti različite tehnike kako bi proizvele sintetičke vitamine jer se mnogi mogu izvesti iz različitih kemijskih reakcija.„Konvencionalni“  multivitamini koji se prodaju u radnjama i apotekama su ispunjeni sintetičkim kemikalijama koje su neorganski oblici vitamina i minerala. Vitaminske tablete ili kapsule obično sadrže aditive koji pomažu u procesu proizvodnje ili pri razgradnji u tijelu. Magnezij stearat ili stearinska kiselina se obično dodaje vitaminima kao lubrikant, a silikon dioksid kao protočni agens. Takvi aditivi pomažu da vitaminski prašak tečno prođe kroz mašinu za izradu tableta ili kapsula. Modificirana celulozna smola ili škrob se često dodaju kao dezintegracijski agens što pomaže da se vitaminska smjesa razbije nakon što se unese u tijelo. Vitaminske su tablete vrlo često i obložene kako bi im se dala određena boja ili okus ili kako bi se odredio način apsorpcije u tijelu (u želudcu ili crijevima, postepeno ili odjednom itd.)

 

Mnogi ljudi shvaćaju potrebu za zdravim načinom života i većina nas se trudi jesti bolje, vježbati i uzimati vitamine kako bismo ispunili nedostatak nutritijenata u našoj ishrani. Znamo li što zaista kupujemo kada kupujemo vitamine jer činjenica je da je većina vitamina koji se prodaju na tržištu dobivena sintetičkim putem i za sobom vuče popis mnogih nezdravih i otrovnih sastojaka? Neki od njih zvuče zdravo i možda djeluju bezopasno ipak znamo li zaista o čemu je riječ i na koji način je proizvedeno?

vitamini4

 

Na primjer, vitamin E u svojem prirodnom obliku je učinkovito sredstvo protiv starenja, oksidativnog stresa, dijabetesa, mrene i mnogih ostalih bolesti dok je vitamin E u svojem sintetičkom obliku dobiven petrokemijskim putem i može uzrokovati endokrine poremećaje. Pokazalo se da magnezij stearat uzrokuje bubrežne kamence i abnormalnosti na jetri , a često ga nalazimo kao kombinirani proizvod stearinske kiseline. S obzirom da je napravljen od hidrogeniziranog pamuka ili palminog ulja, riskira se konzumacija ostataka pesticida s obzirom da ulje pamuka sadrži najveći udio ostataka pesticida od svih komercijalno proizvedenih ulja.

 

Vitamini se mogu dobiti iz biljnih ili životinjskih proizvoda ili mogu biti proizvedeni sintetički u laboratoriju. Na primjer, vitamin A se može dobiti iz ulja riblje jetre, a vitamin C iz citrusnog voća ili šipka. Većina komercijalnih vitamina se izrađuje sintetičkim putem, što je jeftinije i jednostavnije od prirodnih derivata. Tako se vitamin A može sintetizirati iz acetona, a vitamin C iz keto-kiseline.

 

Najuobičajeniji sintetički sastojci u vitaminskim tabletama su:

 

BHT – ovaj se sastojak, topljiv u masti, nalazi  u mlaznom gorivu, gumi, naftnim proizvodima i tečnostima za balzamiranje. Istraživanja su ga povezala s rakom mjehura, oštećenjem DNK, rakom želudca i pluća.

 

Borna kiselina – ova se kemikalija koristi kao antiseptik, insekticid i pri zaštiti od plamena i također se povezuje s oštećenjem DNK.

 

Sintetički vitamin A – petrokemijski derivat koji može uzrokovati urođene mane i oštećenja ploda.

 

Modra galica – koristi se kao herbicid, fungicid i pesticid , vrlo je nadražujuć ukoliko se proguta.

 

Stearinska kiselina – to je bijela, voštana, prirodna masna kiselina koja se nalazi u nekom povrću i masnoći životinjskog porjekla. Glavni je sastojak sapuna i lubrikanata, a u tablete se dodaje kako bi one zadržale svoj oblik. Ukoliko se priprema sintetičkim putem hidrogeniziranjem pamuka i drugih ulja sadrži ostatke pesticida.

 

Maltodekstrin – ovaj se šećer dobiva hidrolizom škroba i koristi se za dodavanje teksture i kao pojačivač okusa.

 

Modificirani kukuruzni škrob – ovo punilo je derivat kukuruza koji je kemijski izmjenjen kako bi se brzo razgradio i koristi se kao zgušnjivač. Većina kukuruza je genetski modificirana.

 

Natrijev benzoat – sintetička kemikalija koja se koristi kao konzervans i može oštetiti mitohondrijsku DNK.

 

Hidrogenizirano palmino ulje – hidrogenizacija je proces dodavanja hidrogena tekućim uljima. Taj proces stvara zasićene masti koje dovode do začepljenja arterija.

 

Kalij hlorid – bezbojni i bezmirisni prah koji se dodaje kako bi se poboljšala fermentacija. Oralno uzimanje može uzrokovati crijevni ulkus dok veće doze mogu uzrokovati iritaciju probavnog trakta, slabost i krvožilni kolaps.

 

Vrlo je važno razlikovati anorganske i organske elemente u vitaminima. To se ne odnosi na certificirani službeni status nego na molekularni sastav elementa o kome je riječ. „Anorganski“ metali kao što su željezo, magnezij, aluminij, cink itd., se dobivaju iz kamenja, ne iz živih stvari.

 

4136590724_6b98e6eda6_b

 

S druge strane, „organski“ metali su elementi koji su dio kompleksnih molekula koji uvijek sadrže atome ugljika i vrlo često vodik. To su biološko raspoloživi nutritijenti koje živa bića pretvaraju u korisne supstance koje naše tijelo prepoznaje. Prema tome, željezo nije željezo  – neka se željeza vitaminskim tabletama dodaju mljevenjem željeza dobivenog iz zemlje dok je korisno biološki raspoloživo željezo ono koje su živa bića pretvorila u „organsko“ (odnosno, koje su živa bića pretvorila u kompleksne molekule koje sadrže ugljik).

 

Većina vitaminskih tableta je potpuna prevara. Ispunjeni su otpadnim kemikalijama i kamenjem, a na okupu ih drže upitni sastojci , pomoćna sredstva i kemijska „ljepila“ koja sprječavaju raspadanje tableta. Kada neinformirani potrošač kupuje multivitaminski dodatak ishrani, ono što najčešće kupuje jesu kemikalije i kamenje.

 

Prema FDA, kalcij je kalcij. U njihovom umu ne postoji razlika između kalcija u kamenju i kalcija u brokuli. U terminima stvarne molekularne biologije, postoji ogromna razlika. Tijelu su potrebni hranjivi sastojci dobiveni iz hrane, ne iz stijena. Ukoliko trenutno uzimate multivitamine koji nisu temeljeni na pravim izvorima hrane, potrebno je da se što prije prebacite na one koji to jesu. Najbolji izvor hranjivih supstanci i potrebnih nutritivnih sastojaka je živa, svježa biljna hrana i ni jedan vitamin ne može je zamijeniti.


15. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za VELIKA PREVARA – VITAMINSKE TABLETE