VITAMIN D ŠTITI OD RAKA


vitamin d2

 

Dugogodišnje opsežno istraživanje francuskog instituta INSERM, koje je uključilo preko 67000 žena, pronašlo je iznenađujuće ali jasne dokaze da vitamin D, ali i izlaganje suncu, igraju ulogu u značajnom smanjenju rizika od raka dojke.

 

Dodatni faktor zaštite je odgovarajuće izlaganje suncu. Istraživači su otkrili da su žene koje žive u najsunčajnijim mjestima na jugu Francuske, kao što je Provansa, izložene dvostruko manjem riziku da dobiju rak dojke u odnosu na žene koje žive na manje sunčanim mjestima, kao što je Pariz. Čak i žene koje su sa ishranom unosile veoma malo vitamina D, ali su bile dosta izložene sunčevoj svjetlosti, imale su 32% manji rizik u odnosu na žene u sjevernijim krajevima.
Žene koje su preko hrane i suplemenata konzumirale najveću količinu vitamina D i koje su se redovno izlagale suncu, imale su i najznačajniju zaštitu od razvoja raka dojke.
Istraživanje je objavljeno u časopisu „Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention“, i u zaključku se kaže da „je potreban minimalan preporučen nivo vitamina D koji se može dobiti i iz ishrane i od sunčanja da se spriječi rak dojke, a taj minimum je posebno teško postići kod žena u postmenopauzi u sjevernim krajevima gdje nema dovoljno sunčeve svjetlosti za odgovarajuću proizvodnju vitamina D“
Tijekom godina se nakupilo dosta istraživanja koja su povezala razvoj raka sa manjkom vitamina D, i ukazala su da oboljeli od raka dojke ili oni kod kojih se razviju metastaze imaju najniže nivoe vitamina D u krvi.


09. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za VITAMIN D ŠTITI OD RAKA