VJEŽBE ZA SVE GENERACIJE


vežbe1

 

 

Trendovi fizičke aktivnosti dolaze i mijenjaju se, ali kada se radi o vježbama koje mogu prakticirati sve generacije, od najmlađih do najstarijih, ovih 10 klasičnih načina vježbanja nadmašuju sve pomodne novotarije.

 

Hodanje

U ovome se svi slažu: nema ništa bolje od šetnje. Ta aktivnost je svrsishodna (hodate da biste negdje stigli), može se raditi uvijek (nije potreban stadion ni dvorana) i pogodna za sve uzraste i sva zdravstvena stanja. Redovna šetnja smanjuje rizik od prerane smrti, kao i oboljenja poput povišenog tlaka i depresije. Šetnja lijepim predjelom i te kako popravlja raspoloženje.

 

Trčanje

Ako nemate neki ozbiljniji zdravstveni poremećaj, iz hodanja pređite u trčanje. Ta aktivnost jača noge, održava koljena i kukove zdravim, doprinosi zdravlju srca i potiče tijelo da sagorijeva više kalorija čak i u mirovanju. Iako možda sa godinama moramo usporiti tempo, trčanje će održati naše tijelo aktivnim, u dobroj formi i donijeti nam velike dobrobiti.

 

Čučnjevi

Ako vam od nekoliko čučnjeva počnu drhtati mišići na nogama, to znači da ih trebate redovno pomalo raditi. Čučnjevi doprinose da se preduprijede ozljede križnih ligamenata, kuka, koljena i članaka; doprinose elastičnosti tijela i osjećaju za ravnotežu; poboljšavaju komunikaciju između mozga i mišića. Čak doprinose i boljem radu crijeva, zato što poboljšavaju distribuciju tekućine i hranljivim materija do svih tkiva, organa i žlijezda donjeg dijela tijela.

 

Tursko podizanje

Niste čuli za ovu vježbu? Sastoji se u tome da, držeći bučicu u jednoj ruci iznad glave, ustanete iz ležećeg u stojeći položaj, i ponovo se vratite u prvobitni. Čak i ako vježbu možete napraviti samo djelomično, to vam ipak može povećati snagu i poboljšati koordinaciju i ravnotežu.

 

Plivanje

Plivanje je savršena vježbanje za sve uzraste. Ne samo da je sjajan kardio-trening, već kretanje kroz vodu stvara otpor koji jača mišiće štiteći istovremeno zglobove.

 

Sklekovi

Možda vam izgleda da sklekovi jačaju samo mišiće ruku, ali ne. To je vježba za cijelo tijelo koja radi na trupu, nogama i mišiće središnjeg dijela tijela.

 

“Daska”

Ovo je statička vježba snage, koja poboljšava ravnotežu i položaj, jača donji dio tijela i doprinosi da se smanji bol uslijed lumbaga. Evo kako se radi: postavite se u položaj za sklekove. Sad savijte laktove pod pravim kutom tako da vam laktovi ostani direktno ispod ramena, a težina tijela vam se oslanja na podlaktice. Tijelo treba biti u ravnoj liniji od glave do pete. Zadržite ovaj položaj koliko možete. Trebao bi vam cilj biti da možete tako izdržati dvije minute (u početku većina može izdržati najviše 30 sekundi:).

 

Zgibovi

Sigurno se sjećate ove vježbe iz škole. Odlično je ako u kući imate neku šipku na koju se možete podignuti, inače morate izaći u park gdje postoje sprave za vježbanje. Ova vježba jača trup, ruke, trbušne mišiće, pelvis, šake i podlaktice.

 

Istezanje

Ovo su lagane vježbe, koje zahtjevaju samo elastičnost. Sigurno se sjećate nekih iz škole. Ipak, upozorenje: pri istezanju ništa ne radite na silu. Nijedan pokret ne bi trebalao doći do granice neugodnosti, a pogotovo ne do granice boli.

 

Zdrava ishrana

Iako jelo nije baš vježba, zdrava ishrana je potrebna dopuna vježbanju, pa možete i to shvatiti kao jednu od vježbi. Uravnotežena ishrana umjerenim obrocima koji uključuju voće, povrće, integralne žitarice, zdrave masti i kvalitetne proteine doprinosi tjelesnoj sposobnosti i boljem zdravlju.


21. veljače 2018 by Dina
Komentari isključeni za VJEŽBE ZA SVE GENERACIJE