VOĆE I POVRĆE EFIKASNIJE OD ASPIRINA !


 

Acetil-salicilna kiselina ima niz povoljnih djelovanja na ljudski organizam, i to je iskorišteno još 1898. za proizvodnju jednog od najstarijih lijekova, aspirina, za koga se tvrdi da ima mnogostruka djelovanja. Ta djelovanja su zaista i dokazana… Ipak, postoji i prirodan izvor acetil-salicilne kiseline, a to je organski uzgojeno voće i povrće.

 

Prvo svojstvo aspirina koje je primjećeno još kad ga je njemačka firma Bayer patentirala 1898. godine jest njegovo ublažujuće djelovanje na zapaljenja. On inhibira enzime ciklooksigenaze, koje sudjeluje u proizvodnji prostaglandina, a prostaglandini su neophodni faktori boli i zapaljenja.

 

Potpuno istim mehanizmom blokiranja cilooksidaze aspirin sprječava i sintezu tromboksana, materije koja dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka. U opsežnim istraživanjima i kliničkim istraživanjima provedenim 60-tih i 70-tih godina to je i dokazano; u grupi od 1000 pacijenata koji su već preživjeli srčani udar aspirin je smanjio kasniju smrtnost za 25%, a kasnija istraživanja su pokazala da redovno svakodnevno uzimanje aspirina smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara za 33%.

 

Salicilna kiselina slična vitaminu

Još kasnija istraživanja ukazala su da aspirin može djelovati i antioksidansno, da može djelovati preventivno na rak dojke i debelog crijeva, kao i da može djelovati preventivno na Alchajmerovu bolest – pretpostavlja se, opet svojim antiinflamatornim djelovanjem na inhibiciju prostaglandina.

 

Kako jedan tako jednostavan lijek može imati tako mnogostruka djelovanja? U ovom slučaju, stvar je u tome što salicilna kiselina, glavni sastojak aspirina, zapravo nije lijek, već potreban sastojak ishrane! Našem organizmu je potrebna acetil-salicilna kiselina na isti način kao što su mu potrebni i vitamini.

 

Dokazano je da acetil-salicilne kiseline ima u velikoj količini u voću i povrću, ali znatno više u organski uzgajanom, a naročito onom koje je samo malo nagnječeno (koje se u suvremenim uvjetima potrošnje uglavnom odbacuje!). Po svom djelovanju na organizam salicilna kiselina je slična vitaminima. Kad ih imamo dovoljno, sve je u redu, ali kad postoji manjak – na duži rok nastaju poremećaju. Pošto je suvremeni način ishrane upravo takav da ljudima upravo nedostaju salicilati (soli salicilne kisleine), na to upražnjeno mjesto je uskočio lijek pod nazivom aspirin.

 

Nažalost, kao i svaki drugi lijek on ima i neke neželjene nuspojave i kontraindikacije, pa nije uvijek najbolja opcija.

 

Međutim, unošenje salicilata prirodnim putem – kroz voće i povrće – ima ista ona pozitivna djelovanja na ljudski organizam za koja su klinička ispitivanja potvrdila da ih ima aspirin.

 

Vegetarijanska ishrana umjesto tableta

Istraživanja koja su svojevremeno vršena na  vegetarijancima, pokazala su da oni imaju viši nivo salicilata u krvi od kontrolne grupe. Samim tim, zahvaljujući već spomenutim djelovanjem salicilne kiseline, oni su izloženi manjem riziku od srčanog i moždanog udara, raka i Alchajmerove bolesti. Dakle, ishrana bogata salicilatima – zasnovana na voću i povrću, prvenstveno organskom – ima sva pozitivna djelovanja koja ima i aspirin, a pri tome nema sporednih efekata koje mogu izazvati tablete acetil-salicilne kiseline, poznate kao aspirin.


14. prosinca 2017 by Dina
Komentari isključeni za VOĆE I POVRĆE EFIKASNIJE OD ASPIRINA !