ZA BOLJU PROBAVU


 

Ako vam probava nije optimalna, što se najčešće ispoljava nadutosti, plinovima, gorušicom, zatvorom i sl. evo nekoliko jednostavnih uputstava koja bi mogla pomoći da se ti simptomi poprave.

 

Nije sve što je ukusno istovremeno i dobro za nas. Ako imate neki od navedenih simptoma, trebali bi da izbjegavati mlječne proizvode, prženu i  masnu hranu i previše začina. I naravno, ako iz iskustva znate da vam određene namirnice smetaju, trebali bi ih svjesno izbjegavate. Evo još nekoliko stvari koje mogu pomoći da se probava popravi.

 

Uključite biljna vlakna u ishranu. Svakodnevni unos biljnih vlakana možete povećati ako za doručak pojedete voćku, a za ručak više salate ili  povrća. Umjesto bijelog kruha i tjestenina, bolje je koristiti integralne, koje su bogatije vlaknima. Biljna vlakna “guraju” hranu kroz probavni sustav, tako da se namirnice neće zadržati duže nego što bi trebalo. Optimalna količina biljnih vlakana pomoći će i da održite poželjnu tjelesnu težinu.

 

Sažvaćite hranu kako treba. Ako mislite da je ovo suvišan savjet, prisjetite se koliko puta ste “progutali” neku pitu, ili sendvič, ili cijeli obrok, kad ste žurili negdje ili naprosto dočekali da pregladnite. Međutim, probavljanje započinje onog trenutka kad unesemo hranu u usta. Žvakanje sitni hranu, a pljuvačka započinje proces probave. Ako ne sažvaćete hranu kako treba, već gutate krupne zalogaje, ostali dio organa za probavljanje imat će teži posao i trebat će mu više vremena da razloži hranu.

 

Krećite se. Kretanje i fizičko vježbanje stimuliraju crijeva da brže pokreću otpadne materije kroz sustav organa za probavljanje. Da bi vaši organi za probavu radili optimalno, kretanje je neophodno. Ako ste pojeli obilan obrok, dajte sebi 20 minuta u miru, a onda obavezno lagano prošetajte ili obavite neki lakši fizički posao. Kretanje će pomoći da se hrana probavi i da se smanji nadutost i grčevi koji mogu nastati nakon preobilnog obroka.

 

Pijte dovoljno vode. Vašem organizmu je potrebno dosta vode da bi organi za probavu lučili dovoljno sokova i radili glatko. Kava i zašećereni napitci  su veoma štetni i znatno  otežaju probavljanje. Najbolje je da pola sata prije obroka popijete čašu čiste vode, a onda sat  i pol nakon obroka još jednu čašu vode, ili neki biljni čaj koji pomaže probavljanje (nana, kamilica).

 

Smanjite količinu masti. Ako znate da vam je probavljanje slabije, najbolje potpuno izbacite pretjerano masnu hranu zato što ona može značajno usporiti probavljanje, pa čak i izazvati zatvor. Najbolje je da ih zamijenite nekim izvorom zdravih masti koji sadrže istovremeno i biljna vlakna, kao što su sjemenke i orašasti plodovi – npr. orasi, laneno sjeme i sl.

 

Konzumirajte probiotike. Probiotici (korisne crijevne bakterije) značajno pomažu rad organa za probavu. Možete piti BILJNI kefir (koji je najbolji mlječni izvor probiotika), ili napravite miso juhu, ili koristite tempeh i druge prirodne probiotike (tijekom zime, uvjerljivo je najbolji kiseli kupus).

 

Izvori:
www.everydayhealth.com
www.mindbodygreen.com
www.cheatsheet.com
http://bodyecology.com
www.webmd.com


30. studenoga 2017 by Dina
Komentari isključeni za ZA BOLJU PROBAVU