ZA MANJE OSTEOPOROZE BEZ ŽIVOTINJSKIH BJELANČEVINA


14-brokoli-glavna

Osteoporoza je bolest na koju, pored obiteljske povijsti bolesti, izgleda najviše utječe suvremeni način života, koji, između ostalog, karakterizira i pretjerana upotreba bjelančevina, rafiniranih ugljikohidrata i fosfata. Prestanak unošenja životinjskih proizvoda, a unošenje velikih količina biljnih proizvoda olakšava rast i popravljanje kostiju.

Osteoporoza je ozbiljno stanje u kome kosti postaju porozne, što dovodi do slabljenja skeletnog sistema i čestih fraktura. Ova bolest više napada žene, a žene u postmenopauzi su rizična grupa. To se najčešće dešava kao rezultat hormonskih promjena.
Pojava osteoporoze se karakterizira stalnim gubitkom kalcija i to po stopi 1-2% kod žena tridesetih godina, a povećava se na 4-5% u periodu menopauze.
Faktori rizika su, osim obiteljske povijesti bolesti, i previše uzimanja mesa, kofeina, šećera, rafiniranih ugljikohidrata ili fosfata u gaziranim pićima, upotreba alkohola, pušenje i dugo sjedenje.

Naknadno unošenje kalcija ne pomaže

Rezultati istraživanja pokazuju da ishrana bogata bjelančevinama dovodi do nedostatka kalcija i da nikakvo naknadno unošenje kalcija ne može korigirati tu ravnotežu ukoliko se uzima hrana koja je veoma bogata proteinima. Mnogi naučnici vjeruju da ishrana bogata bjelančevina, koja se upražnjava tokom cijelog života, stvara velike količine kiseline u organizmu i da je to možda i glavni uzrok nastanka osteoporoze.
Zaključak je: prestanak unošenja životinjskih proizvoda, a unošenje velikih količina biljnih proizvoda olakšava rast i popravljanje kostiju.
Zeleno lisnato povrće je bogat izvor vitamina K, beta karotena, vitamina C, kalcija i magnezija. Vitamin K je odgovoran za formiranje osteokalcina, proteina koji povećava količinu kalcija koji je uključen u mineralizaciju kostiju. Izvori kalcija su brokula, orasi, lješnjaci, bademi i sjemenke.

Da bismo spriječili osteoporozu, trebali bi se pridržavati sljedećih savjeta:

1.Ne konzumirati namirnice životinjskog porjekla,okrenuti se unošenju potrebne minimalne količine proteina iz biljnih izvora.
2. Radi unošenja minerala oslonite se na sjemenke i orašasto voće. A ne na mliječne proizvode. Mliječni proizvodi, naročito sir, imaju mnogo bjelančevina i estrogenskih hormona, a malo magnezija. Puna žličica mljevenih sjemenki na dan daje vam mnogo kalcija, magnezija i esencijalnih masnoća.
3. Svakodnevno vježbajte. Najbolje vježbe su one pod opterećenjem, pri kojima se koriste i donji I gornji tjelesni mišići.
4. Izbjegavajte kavu i gazirane proizvode.


22. travnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za ZA MANJE OSTEOPOROZE BEZ ŽIVOTINJSKIH BJELANČEVINA