ZA SRCE JE NAJBOLJE BRZO HODANJE


hodanje
Istraživanja su pokazala da osobe u dobroj fizičkoj kondiciji imaju dva puta manji rizik od pojave srčanih bolesti čak i kada imaju hipertenziju ili dijabetes.

 

Fizička aktivnost je glavna zaštita od srčanog udara i kardiovaskularnih bolesti, a redovito vježbanje kardiolozi preporučuju čak i pacijentima koji su preležali infarkt.
Fizička neaktivnost je jedan od faktora rizika za razvoj ateroskleroze i koronarne bolesti. Dokazani su povoljni efekti fizičke aktivnosti u prevenciji koronarne bolesti. Istraživanja su pokazala da osobe sa dobrom fizičkom kondicijom imaju dva puta manji rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti, čak i u prisustvu glavnih faktora rizika: arterijske hipertenzije, šećerne bolesti, pušenja, pretilosti.
Osobe koje su cijeli dan aktivne kroz različite aktivnosti, kao što su čišćenje, vrtlarenje ili šetanje, troše više kalorija i uopćeno su zdravije od osoba koje dnevno vježbaju od 30 do 60 minuta, a ostatak vremena sjede.

Intervalni trening

 

Odličan je za prevenciju srčanih bolesti i dijabetesa, za mršavljenje i povećanje fizičke kondicije. Kombinirajte kratke intervale vježbi visokog i niskog intenziteta. Na primjer, šetajte polagano tri minute, a zatim jednu minut brzo trčite. Povećanje i smanjivanje broja otkucaja srca pospješuje funkciju srca, sagorjeva kalorije i pomaže u potrošnji masti i eliminaciji suvišnog šećera iz krvi.

Aerobne vježbe

 

To su vježbe za cijelo tijelo, a ne stvaraju pritisak na zglobove. Njima se potiče rad svih mišića, srca i cjelokupnog krvnog sustava. Rolanje, plivanje, šetanje, plesanje, trčanje i vožnja bicikla su samo neke od aerobnih vježbi.

Vježbe snage

 

Jačanjem mišića ćete smanjiti opterećenje srca. Izaberite one vježbe koje potiču rad većeg broja mišićnih grupa.

Vježbe za trup

 

Vježbama za trup ćete ojačati mišiće trupa, povećati fleksibilnost i ravnotežu. Smanjit ćete opterećenje kičme i potaknuti pravilno držanje. Pravilnim držanjem ćete omogućiti nesmetano cirkuliranje krvi i na taj način olakšati rad srca.


22. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za ZA SRCE JE NAJBOLJE BRZO HODANJE