ZA ZDRAVLJE VAŠIH OČIJU…


OCI11

Mnogi ni ne razmišljaju o zdravlju svojih očiju sve dok ne shvate da odjednom slabije vide ili da imaju većih zdravstvenih problema s očima. Kako bi djelovali preventivno ili poboljšali zdravlje potrebno je uzeti aktivniju ulogu. Hranjivi sastojci poput vitamina C, omega-3 masti i biljnih ključnih molekula su tako važne da stvarno možete pojesti svoj put do boljeg vida.

Nekima se dogodilo već u djetinjstvu da imaju problema s kratkovidnošću ili dalekovidnošću, već sa 40 godina starosti većina će postati dalekovidna jer mrežnica počinje gubiti osjetljivost na svijetlo, a leća gubi svoju elastičnost, a moguće su i makularne degeneracije kao i mnoga druga stanja smanjenja kvalitete ili gubitka vida. Iako ne možete uvijek spriječiti slabljenje vašeg vida s vremenom, možete usporiti proces držeći oči jakima i zdravima što je više moguće. Sljedeći nutritivne vrijednosti namirnica, te koristeći vježbe za oči možete pomoći sebi u održavanju zdravlja vaših očiju.

LISTA NAMIRNICA CIJI SASTOJCI STITE VASE OCI

Lutein i zeaksantin – vitamini za oči

Lutein i zeaksantin se ubrajaju u grupu  karotenoida. Filtriraju visoko-energetske valne duzine vidljivog svijetla i djeluju kao antioksidansi te na taj način štite retinu od mogućih oštećenja izazvanih svijetlom. Studija objavljena 2007. ukazuje da je manje vjerojatno da će makula oka degenerirati kako ljudi stare, ukoliko su konzumirali hranu bogatu ovim supstancama.

15-godišnje istraživanje otkriva da konzumiranje više od 2,4 mg luteina i zeaksantina svaki dan značajno smanjuje rizik od razvoja katarakte. Dodatni dokazi upućuju na to da lutein i zeaksantin također mogu poboljšati ukupne vizualne performanse i smanjuju osjetljivost na svijetlost.

Kao i svi karotenoidi, lutein i zeaksantin posjeduju snažna antioksidativna svojstva te mogu zaštititi sve tjelesne celije od štetnog djelovanja slobodnih radikala, kao i jačati imunitet. Nalazi istraživanja također upućuju na to da se lutein i zeaksantin lakše apsorbiraju iz prirodnih izvora nego iz suplemenata ili obogaćene hrane.

Izvori:
Lutein – mrkva, pistaci, kivi, špinat, kelj, zeleno lišće repe, salata, tikvice, grašak, kelj pupčar, brokula i raštika
Zeaksantin –  žute tikve i tikvice, paprike i žuti kukuruz, goji bobice, safran

Borovnice

Laboratorijska istraživanja su otkrila da su tamne bobice poput borovnica i kupina bogate antocijaninima koji mogu spriječiti i usporiti sljepilo uzrokovano makularnom degeneracijom i kataraktom. Istraživanja također pokazuju da pomaže u jačanju kapilara koje donose krv i hranjive materije u oči.

Omega-3 masne kiseline

Jedno istraživanje američkog Nacionalnog instituta za oči otkriva da povećanje unosa omega-3 masnih kiselina pomaže smanjiti rizik od glaukoma i makularne degeneracije. Omega-3 masne kiseline također mogu zaštititi od sindroma suhog oka, što može biti komplikacija laserske operacije oka.

Studija u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition” otkriva da kada su žene sa sindromom suhog oka konzumirale pet porcija svježe tune tjedno, njihovi simptomi su smanjeni za 68%.

Izvori:  orašasti plodovi, sjemenke i alge, lan prirodno hladno cijedjena ulja

Vitamin E

Ovaj vitamin može pomoći u prevenciji katarakte i drugih oblika sljepoće štiteći celije oka od UV zračenja.

Izvori:
Začinsko bilje: čili u prahu, bijeli luk, crvena paprika, curry u prahu, origano, đumbir i kadulje, timijan, peršin, kumin, mažuran i cimet.
Integralne  žitarice: žitarice su dobar izvor vitamina E, posebno su bogate klice (izdanci žitarica).
Sjemenke i orašasti plodovi: kim, slačica, mak i laneno sjeme od sjemenki imaju najviše ovog vitamina, a između lješnjaka, oraha, pistaca, indijskih oraščića se najviše ističe badem.
Povrće: paprika, šparoga, mrkva, brokula i svo tamno zeleno lisnato povrće.
Voće: avokado, kupine
Biljna ulja:  preporučujemo samo hladno cijedjeno maslinovo ulje, laneno ulje i ulje avokada.

Vitamin C
Studije su otkrile da vitamini, posebno vitamin C, smanjuju rizik od svih vodećih očnih bolesti, uključujući i makularnu degeneraciju, katarakte i glaukom.

Izvori: agrumi i bobičasto voće s tim da je vitmin C prisutan u svakom vocu i povrcu njege vise negdje manje…Bit jest u biljnoj sto sirovijoj ishrani

ČUVAJTE OCI OD NAPREZANJA PRI RADU NA KOMPIJUTERU

Zbog dugotrajnog rada na kompjuteru i gledanja u monitor možete patiti od zamora očiju, suhih očiju, bolova te problema održavanja fokusa. Da bi to riješili potrebne su odredjenja prilagodjavanja:

Osvjetljenje: smanjite rasvjetu, vaša ambijentalna rasvjeta bi trebala biti manja za pola od one koja se koristi u većini ureda. Jako svijetlo uzrokuje blještanje, pokušajte ga smanjiti zatvaranjem zavjesa ili korištenjem žarulja slabijeg intenziteta. Također, pokušajte postaviti monitor tako da su prozori sa strane monitora umjesto ispred ili iza njega.

Podesite monitor: Trebao bi biti udaljen 20 do 30 centimetara od očiju ili za duzinu ispružene ruke. Vrh bi trebao biti u nivou  ili ispod nivoa očiju. Postavite i zaštini zaslon. Pravite pauze, 10 minuta na svaki sat. Pogledajte ponekad u daljinu na 10 do 15 sekundi.

Trepćite češće: dok radite na kompjuteru trepćete i do 5 puta manje nego inače. Probajte ovo – svakih 30 minuta, 10 puta trepnite zatvarajući oči vrlo sporo, kao da ćete zaspati.


30. svibnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za ZA ZDRAVLJE VAŠIH OČIJU…