ZABLUDE O ALKOHOLU U NAŠIM KRAJEVIMA


 

Kombinacija slabe informisanosti i želje ili navike za nečim je glavni razlog za upražnjavanje onih stvari koje nisu dobre za čovjeka. Jednostavno – alkohol je otrov koji prouzrokuje i stimulira brojne zdravstvene probleme i bolesti. Alkohol, odnosno etanol, nalazi se u mnogim pićima u različitim postotcima…Alkohol je štetan i u najmanjim količinama jer uništava moždane ćelije, ćelije jetre, djeluje toksično i negativno na srčani mišić, uzrokuje moždani udar. Alkohol ima snažno diuretičko djelovanje na naš organizam, dovodeći tako do slabljenja imunitetnog sustava predstavljajući predvorje za sve  bolesti. Potrebno je samo dva ili tri pića da bi se proizvodnja antitijela umanjila na 2/3, što znači da je alkohol „koristan“ za privlačenje virusa i za metastazu raka. 

 

Vremenom su stvorene mnoge zablude o „korisnosti“ alkohola. Najkarakterističnije u nekim našim krajevima i dan danas su:

 

a) Alkohol je hranljiv. Alkoholna pića ne sadrže u sebi dovoljno hranljivih materija (bjelančevina, vitamina, minerala, ugljikohidrata) da bi mogli da služe kao hrana.
Ona imaju izvjesne kalorijske vrijednosti i malo ugljikohidrata, tako da pijanac ima osjećaj sitosti. Dugotrajno pijenje alkohola pak sigurno dovodi do štetnih promjena na organima za probavu. Većina alkoholičara su mršavi, u narodu kažu „ispijeni od alkohola“

 

b) Alkohol pomaže kod nesanice. Krajnji rezultat pijanstva je san. Međutim, velika je razlika između normalnog sna koji služi da bi se organizam odmorio i okrijepio i alkoholičarskog sna, koji je nastao zbog anestezije određenih centara u mozgu. Nakon normalnog sna, čovjek se osjeća svježe, odmorno, vraćena mu je snaga. Kod alkoholičarskog sna pijanac osjeća mamurluk i to je jedan od najtežih trenutaka u cijelom pijanstvu.
Jedna od najpogubnijih zabluda je davanje alkohola bebama, umakanjem cucle ili prsta u rakiju kako bi majka, na primjer mogla raditi neke druge poslove. Dječji organizam je izuzetno osjetljiv na alkohol, naročito mozak, koji sazrijeva u periodu od 18. do 21. godine života.

 

c) Alkohol zagrijava organizam. Ova zabluda često ima tragične posljedice, jer može izazvati „bijelu smrt“ kada pijanac zaspi u snjegu i smrzne se. Naime, alkoholol ubrzava gubljenje tjelesne topline tako što širi krvne žile u potkožnom tkivu. Zato se javlja crvenilo lica i subjektivni osjećaj topline. Međutim, širenje krvnih žila u koži uz istovremeno skupljanje krvnih žila u unutrašnjim organima, dovodi do zadržavanja veće količine krvi u potkožnom tkivu i bržem hlađenju tijela.

 

d) Alkohol je lijek. Zabluda o ljekovitosti alkohola je veoma prisutna, nažalost čak i među doktorima postoji neslaganje po tom pitanju. Često se ističe kako trudnice trebaju piti pivo da bi „imale mlijeka“, crno vino popravlja krvnu sliku, žestoko piće pomaže kod srčanih smetnji, „travarica“ kod vanjskih tegoba, prehlada se liječi vrućom rakijom, itd.

 

Sva svjetska, a i naša istraživanja pokazuju da je životni vijek alkoholičara oko 53 godine. Djeca čije su majke pile alkohol tokom trudnoće i dojenja, pokazuju zastoj u psihofizičkom razvoju. Nijedno alkoholno piće ni u jednoj zemlji na svijetu nije priznato kao lijek.

 

Detaljnije o samom alkoholu ,načinu njegovog nastajanja i ostalim štetnim efektima po ljudsko zdravlje možete pročitati  u sljedećem članku  – Zašto nikada ne treba piti alkohol.


12. ožujka 2018 by Dina
Komentari isključeni za ZABLUDE O ALKOHOLU U NAŠIM KRAJEVIMA