ZANIMLJIVOSTI O JAGODAMA


Možda ste ih znali, a možda i niste, ali nije loše podsjetiti se – pogotovo što je sad sezona jagoda, koje, po svemu što se o njima zna, spadaju u najzdravije namirnice uopće.

Izuzetno su bogate hranljivim materijama. Čak se mogu nazvati „superhranom“, koja ni po čemu ne zaostaje za egzotičnim proizvodima koji se tako nazivaju (uglavnom iz komercijalnih razloga). Bogate su biljnim vlaknima, kalijem, folnom kiselinom. Šalica jagoda sadrži 160% preporučene dnevne doze vitamina C. Bogate su antioksidansima i bioaktivnim komponentama, flavonoidima, koje izuzetno povoljno djeluju na organizam. A šalica jagoda (otprilike 8 komada) sadrži samo 50 kalorija!

Doprinose mršavljenju. Istraživanja Harvardskoe škole javnog zdravlja, koje je uključilo više od 124,000 zdravstvenih radnika, utvrdilo je da su se sudionici koji su konzumirali najviše flavonoida najmanje udebljali tokom vremena. To nije jedino istraživanje, ima ih više koje govore slično. A jagoda je odličan izvor flavonoida, i još niskokalorična.

Doprinose prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Nekoliko istraživanja je ukazalo da konzumacija jagoda smanjuje rizik od srčanog napada i šloga. Istraživači vjeruju da kombinacija vitamina C, folata, kalija i flavonoida doprinosi da jagode snižavaju LDL kolesterol, smanjuju upale i doprinose sniženju krvnog tlaka. Jedno istraživanje, koje je pratilo sredovječne žene, utvrdilo je da su one koje su jele bar tri porcije jagoda tjedno smanjile rizik od srčanog napada za više od 30%.

Doprinose sniženju nivoa šećera u krvi. Istraživanja su ukazala slejdeće: ako se jagode pojedu prije obroka bogatog šećerima, one ublažavaju reakciju organizma na šećer iz hrane, tj. šećer ne skače naglo. Smatra se da je to jedan od glavnih načina na koji jagode mogu da smanje rizik od inzulinske rezistencije, kao i dijabetesa tip 2.

Zdrave za mozak.  Brojna proučavanja, obavljena na životinjama, pokazala su sljedeće: kada im se u ishranu dodaju jagode, poboljšava im se orijentacija u prostoru, pamćenje i poimanje. Neka istražianja su čak izdvojila određene flavonoide iz jagode koji mogu da pomognu da se spriječi opadanje pamćenja. U svakom slučaju, više istraživanja ukazuju da jagode mogu da smanje rizik od slabljenja pamćenja povezanog sa starenjem.

Pokrivene su stotinama sjemenki. Sitne točkice kojima su jagode pokrivene su u stvari sjemenke – jagoda je jedino voće koje ima sjemenke izvana. Svaka pojedinačna jagoda sadrži oko 200 sjemenki, koje su također izvor korisnih biljnih vlakana.

Najbolje se čuvaju sa lišćem. Jagode će se najbolje očuvati ako im ne uklonite zelenu peteljku i listiće prije nego što ih stavite u frižider. Otkinite ih neposredno prije neto što operete jagode da biste ih pojeli. Prije nego što ostavite jagode u frižider, proberite i izbacite primjerke koji su počeli da trule, kako ne bi utjecali na ostale.


04. travnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za ZANIMLJIVOSTI O JAGODAMA