ZAŠTO DOBIVAMO PUTNIČKU DIJAREJU I KAKO DA SE ZAŠTITIMO OD NJE?!


Dukoral_Beach_Lineup_Brand

 

Ono što nazivamo dijarejom jest krajnji rezultat trovanja. Dijareja u Americi se najčešće prouzrokuje trovanjem hranom. Najčešća vrsta je trovanje bakterijama iz ribe, naročito suši (sirove ribe), i iz piletine, iako je svako životinjsko meso ili mlijeko dobro tlo za razvoj bakterija, i može ih prouzrokovati. U zemljama trećeg svijeta, dijareja je ista, ali uzrok je nešto drugačiji. Toliko je česta u mnogim zemljama da su joj dali mnoga živopisna žargonska imena, poput „Osveta Montezume,“ ili „Meksički ples,“ u Meksiku ili Sjevernoj Americi, i „Delhi Beli“ u Indiji, ili „Katmandu Kvikstep“ u Nepalu. Ali bez obzira na njeno ime, i na to kako ga izgovarate, ona se skoro uvijek prouzrokuje unošenjem fekalnih materija drugih ljudi.

 

Najčešći način da je dobijete jest unošenjem zagađene vode, leda u piću, ili čak putem kapljica vode na opranoj čaši.
Znam da je to odvratno, ali jedan od trijumfa civiliziranog svijeta i modernog javnog zdravlja jest uspjeh u odvajanju
naših fekalija od vodenih zaliha i okoline. Zemlja i sredina koju posjećujete možda izgleda drugačije, ali mikroorganizmi koji prouzrokuju dijareju putnika slični su širom svijeta. Razlog zbog kog dobivamo dijareju dok putujemo jest taj što je ljudski izmet dostupniji u okolini: pitkoj vodi, na ulici, na rukama, na muhama i na samoj hrani. Glavni način da dobijemo putničku dijareju je putem unošenja organizama koji su se razvili u tuđim crijevima. Drugim riječima, morate pojesti tuđi izmet. U skoro svim državama u razvoju, fekalne materije su toliko rasute u okolini, da ih je nemoguće izbjeći.

 

Od nedavno, dijareja koju prozrokuju paraziti, toliko je postala rasprostranjena, da može nadmašiti bakterijsku dijareju. Također, u znatnom porastu je dijareja koju prouzrokuje virusna infekcija koja se dobiva na krstarenju brodom. Najbolji način da se zaštitite od dijareje, bilo da je parazitska, bakterijska ili virusna, jest da pijete flaširanu vodu, koja je dostupna danas svuda. Najčešći način na koji se ljudi inficiraju je putem zagađene vode. Ako flaširana voda nije dostupna, što je zaista rijetko, možete koristiti sve vrste filtera za vodu koji se prodaju u trgovinama stvari za putovanje, kampiranje i preživljavanje. Posljednje što možete napraviti je da skuhate i procjedite vodu prije nego što je popijete.

 

Također, perite svoje ruke svakog sata, i perite sve što jedete, i nemojte jesti vani, naročito ne od uličnih prodavača ili u uličnim kafićima. Ali, koliko god bili oprezni, u nekim zemljama ćete sasvim sigurno dobiti dijareju, ali ne tako često niti tako ozbiljno, ako budete sljedili moj savjet. U zemljama kao što je Indija, i mnogim zemljama Afrike i Azije, vjerojatno ćete je dobiti u prvih nekoliko dana. Ne brinite, u ovom članku smo naveli kako da je izlječite, i kako da vam odmah bude bolje.

 

Preuzeto iz knjige „5-dnevni program čišćenja creva“ ; PDF ; štampano izdanje


20. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za ZAŠTO DOBIVAMO PUTNIČKU DIJAREJU I KAKO DA SE ZAŠTITIMO OD NJE?!