ZAŠTO JE BILJNA ISHRANA UVJET ZA DOBRO ZDRAVLJE I LIJEČENJE BOLESTI?


bi 1 1

 

Sažvakana hrana unosi se u želudac i onda prolazi kroz različite faze transformacije, od probave do metabolizacije (sagorjevanje). Ovo su izuzetno složeni i nevjerojatni procesi koji se odvijaju u ljudskom organizmu. Kroz zadnju fazu(metabolizaciju ili sagorjevanje) hranljivi i drugi sastojci iz hrane putem krvotoka dolaze do ćelija organizma gdje bivaju upotrebljeni za različite funkcije tijekom različitih perioda života čovjeka.

 

Na primjer, prilikom rođenja dijete je teško nekoliko kilograma, a 20 godina kasnije i preko 60 kilograma. Većim dijelom povećanje težine nastaje upravo uzimanjem hrane u kojoj se nalaze potrebni sastojci. Minerali koji obrazuju skelet (kalcij i fosfor) i aminokiseline koje proizilaze iz proteina, predstavljaju hranljive sastojke koji najviše doprinose razvoju tijela, jer čine osnovnu strukturu organizma. Osim rasta tijela koje traje 18 do 20 godina, postoje stalni procesi obnove i zamjene određenih organskih tkiva poput kože, kose, noktiju, sluzokože želudca… Da ne govorimo o potrebama krvi, vjerojatno najmisterioznije tekućine na Zemlji, potrebama mozga, svih organa pojedinačno, i uopće o procesima u organizmu koji se dešavaju, koji su povezani i neprestani i koje netko i nešto mora da pokreće.

 

Ti potrebni elementi i sastojci za potrebe organizma i od kojih je organizam dobrim dijelom i sačinjen, kao što su proteini, aminokiseline, minerali, vitamini, enzimi, masti, vlakna, ugljikohidrati, antioksidansi, fitokemikalije i druge biološke supstance, nalaze se najviše u voću, povrću i mahunarkama, žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama. Konzumiranjem biljne ishrane čovjek “iz prve ruke” dobiva sastojke koij su ključni za razvoj i funkcioniranje organizma, a samim ti i za održavanje zdravlja i izlječenje bolesti. Sa druge strane, konzumiranjem ishrane životinjskog porjekla čovjek u organizam unosi samo pojedine sastojke i to “iz druge ruke”, odnosno od biljne hrane koju su životinje jele. Uz to, unose se životinjske masnoće i proteini, kao i sve ono što takva ishrana sadrži, a za posljedicu imamo patnje i bolesti.

 

Kada navedenih potrebnih sastojaka za čovjeka nema u optimalnoj količini u organizmu, što je posljedica pogrešnog načina ishrane, logično je da organizam ne radi adekvatno, dolazi do određenih poremećaja i zastoja koji potom dovode do zdravstvenih tegoba i na kraju bolesti.
Nedostatak ovih sastojaka u organizmu kao i zatrovanost organizma, kao posljedica nezdrave hrane, konzumiranja i korištenja duhana, alkohola, kave i drugih umjetnih pića, predstavljaju glavne uzroke suvremenih bolesti i smrti. To su jos prije sto i vise godina tvrdili mnogi cuveni doktori prirodne medicine recimo dr Maks Gerson, koji pacijente liječio upravo otklanjanjem ova dva uzroka. Gersonovi rezultati su bili fascinanti, posebno na polju najtežih bolesti kao što je rak.

 

Otklanjanjem ova dva uzroka – nedostatak hranljivih i potrebnih sastojaka za organizam i zatrovanost organizma, koje se zajedno postiže konzumiranjem isključivo biljne ishrane, cijeđenih sokova od voća i povrća, prekidom unosa svih vrsta otrova i štetnih supstanci, kao i primjenom još nekih prirodnih metoda, poput različitih vrsta posta, metoda hidroterapije i klistiranja debelog crijeva, nema prepreka za izlječenje i najtežih bolesti.


04. srpnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za ZAŠTO JE BILJNA ISHRANA UVJET ZA DOBRO ZDRAVLJE I LIJEČENJE BOLESTI?