ZAŠTO JE PROSO ZDRAV


 

Proso je žitarica koja prirodno ne sadrži gluten. Bogato je proteinima, biljnim vlaknima, magnezijem i drugim hranjivim supstancama i uopće, veoma je zdravo. Evo zašto.

 

Izvanredno je hranjivo. Proso je dobar izvor proteina, biljnih vlakana, vitamina B grupe, mangana, bakra, fosfora i magnezija. Od svih žitarica ima najbolji sastav aminokiselina i najveći sadržaj željeza.

 

Poboljšava probavu. Zahvaljujući sadržaju vlakana, proso doprinosi eliminaciji otpadnih materija iz crijeva (sprječava zatvor), pomaže eliminaciji plinova i nadutosti. Najlakše se probavlja od svih žitarica. Također, najviše je alkalno od svih žitarica (koje uglavnom stvaraju kiselu reakciju).

 

Sadrži lignane. Lignani su biljna vlakna koje crijevna flora pretvara u drugu vrstu lignana za koje se smatra da zaštitno djeluju protiv raka dojke i ostalih vrsta raka povezanih sa hormonima.

 

Zdravo za srce. Proso sadrži biljna vlakna, magnezij i kalij, što je kombinacija koja povoljno djeluje na zdravlje krvnih žila i srca, pošto doprinosi regulaciji kolesterola i krvnog tlaka. Smatra se da i biljna vlakna, lignani, koje sadrži također doprinose prevenciji srčanih oboljenja.

 

Dobro za prevenciju kamena u žuči. Proso sadrži nerastvorljiva biljna vlakna koja pomažu prevenciji kamena u žuči. Također, ona doprinose i regulaciji crijevne peristaltike.

 

Prevencija protiv astme. Istraživanja su pokazala da je kod djece koja u ishrani konzumiraju integralne žitarice rijeđa pojava astme. Posebno to važi za proso, koje je bogato magnezijem koji doprinosi opuštanju mišića dišnih puteva.

 

Pomaže protiv umora. Smatra se preporučljivim za konzumaciju u slučajevima oporavka od bolesti i pratećeg umora zahvaljujući sadržaju B vitamina, makronutrijenata i željeza.

 


20. ožujka 2018 by Dina
Komentari isključeni za ZAŠTO JE PROSO ZDRAV