ZAŠTO MNOGI IMAJU USPOREN METABOLIZAM?


METABOLIZAM

 

 

Mnogi od vas se pitaju zasto imaju usporen metabolizam? Stvari su vrlo jednostavne – trebate postovati osnovne principe i zakone zdravlja. Izbjegnite greške koje usporavaju metabolizam već u jutarnjim satima i postići ćete željeni cilj. Evo samo nekoliko svakodnevnih kardinalnih gresaka koje dovode do usporenog metabolizma:

 

Kasno jedete

Preskakanje doručka je jedna od najgorih stvari koje možete napraviti, jer uzrokuje usporavanje metabolizma. Ako ne jedete, mozak šalje poruku ostatku tijela da je potrebno očuvanje ENERGIJE. Sačuvane masnoće je tada teže razgraditi. Ukoliko jedete u roku od sat vremena nakon buđenja, potaknuti ćete metabolički proces koji se naziva termogeneza koji pretvara hranu koju jedete u energiju. Pobrinite se da jedete redovno tijekom dana, (2-3 redovna obroka ) pa ćete održati stabilan nivo šećera u krvi. Ovo je bitno jer nagli pad šećera potiče tijelo da potrebno gorivo dobije sagorijevanjem mišića. Biljna hrana, idealno skroz sirova, je najzdravija hrana za vas organizam. Predstavlja osnovno pogonsko gorivo koje ce na optimalan nacin opskrbiti vase celije sa glukozom i svim ostalim potrebnim sastavnim, gradivnim i pogonskim nutrijentima…

 

Ne vježbate

Istraživanje pokazuje da pozitivno djelovanje ubrzavanja metabolizma i bržeg sagorijevanja kalorija traje do 24 sata nakon vježbanja, a jutarnje vježbe sagorijevaju više kalorija od onih koje izvodite kasnije u danu. U jutarnju rutinu uključite optimalne fizicke aktivnosti u skladu sa vasim godinama i trenutnim zdravstvenim stanjem. Boravak na svjezem zraku negdje u sto prirodnijem ambijentu  u ranijim jutarnjim satima je od izuzetne vaznosti. Fizicka aktivnost moze biti i u obliku malo brze setnje, najvaznije je da ste negdje na svjezem zraku. Da opskrbite vase celije sa svjezim kisikom koji stvara,u suradnji sa pogonskim gorivom glukozom, pokretacku  zivotnu iskru, dovodi do prijeko potrebne zivotne energije i same vitalnosti.

 

Ne idete na pocinak na vrijeme

Ovo jest jako bitna i najvaznija stavka zdravog zivota pa samim tim i optimalnog metabolizma. Da bi se vase tijelo na pravilan nacin odmorilo i regeneriralo potrebno je da ga opskrbite sa dovoljnom i prijeko potrebnom kolicinom melatonina. Melatonin jest najjaci prirodni antioksidans, prirodni hormon koji regenerira i obnavlja vasu snagu energiju, samu vitalnost organizma…Odsustvom ovog prirodnog hormona vi jednostavno necete biti u stanju da se na pravilan i jedini moguci primjeren nacin odmorite i osvjezite. Slikovito objasnjeno, ako ne odete na spavanje najkasnije u deset sati, vi se necete na vrijeme prikljuciti na svoj „punjac“ koji ce vam dati energiju i snagu za novi dan. Necete uhvatiti vlak, necete dobiti potrebnu kolicinu samoga prirodnog hormona koji vas regenerira i pomladjuje i sto je najvaznije odrzava vas  mentalno i fizicki zdravom  osobom. Melatonin se pocinje luciti po zalasku sunca, oko dva-tri sata po ponoci dostize vrhunac svog lucenja, ako ne legnete na vrijeme necete se pravilno i adekvatno odmoriti….


24. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za ZAŠTO MNOGI IMAJU USPOREN METABOLIZAM?